Rivka Smit

'Half miljoen zieken zijn door corona nog steeds aan huis gekluisterd'

Door de versoepelingen van vorige maand en begin deze maand kunnen we weer naar de bioscoop, het terras en vaker naar het werk. Maar een half miljoen Nederlanders met gezondheidsproblemen leeft nog steeds geïsoleerd, schat belangenorganisatie Iederin. Zij lopen een hoger risico en durven niet naar buiten.

"Terwijl de rest geniet van de versoepelingen, zitten veel chronisch zieken en mensen met een beperking zelf vaak nog midden in de coronacrisis", zegt Iederin-directeur Illya Soffer. "Zij weten dat als zij covid krijgen, hen dat vrijwel zeker fataal wordt."

Veel mensen die ondanks hun beperking voorheen nog prima mee konden doen in de maatschappij, durven nu niet naar werk, de supermarkt of het ziekenhuis vanwege drukte op die plekken, zegt Soffer. "Door de versoepelingen is het er voor hen alleen maar angstiger op geworden. Ze leven heel geïsoleerd."

Buiten niet veilig

Dat geldt zeker voor Patricia van Corven. Ze heeft leukemie, COPD en longkanker. Een corona-infectie zou haar snel fataal kunnen worden. "Vanaf het begin van corona ben ik netjes binnen gebleven en heb ik ook mijn kinderen en kleinkinderen niet meer gezien. M'n kinderen zeiden: als wij jou zouden aansteken, dat zou verschrikkelijk zijn."

Ook spierziekte-patiënt Rivka Smit komt nauwelijks nog buiten. Al sinds maart gaat ze niet naar haar werk. Ze krijgt "heel beperkt" vrienden en familie op bezoek. "Ik kan wel zeggen dat het leven stukken saaier en geïsoleerder is dan voorheen. En als je hoort dat de besmettingen weer toenemen, wordt mijn angst weer groter."

Als ze wel naar buiten gaat, voelt ze zich niet helemaal veilig. "Ik heb de indruk dat er geen 1,5 meter-samenleving meer bestaat."

Als iedereen zichzelf beschermt met een mondkapje, is het in winkels voor mij minder gevaarlijk.

Rivka Smit, spierziekte-patiënt

Iederin-directeur Soffer vindt dat de overheid de 1,5 meter-regel beter moet handhaven, zodat chronisch zieken wél naar buiten durven. Op plekken waar afstand houden echt niet kan, zouden mondkapjes verplicht moeten worden, vindt ze.

"In winkels en dergelijke zou mij dat meer vrijheid geven", zegt Smit. "Dan heb je natuurlijk nog de discussie of mensen een mondkapje wel goed gebruiken of niet, maar ik denk dat als iedereen zichzelf beschermt, het voor mij minder gevaarlijk is."

Soffer: "Als alternatief kun je ook denken aan bepaalde uren waarin winkels en diensten speciaal open zijn voor mensen met een kwetsbare gezondheid. Of een app waarop je kunt zien hoe druk het ergens is. Zodat mensen wél voldoende afstand kunnen houden."

Aan chronisch zieken, "die onmiskenbaar een zeer verhoogd risico lopen", zou de overheid medische (FFP) mondkapjes moeten geven, vindt Soffers. "Zodat ook deze groep, voor wie de 1,5 meter-samenleving letterlijk levensbedreigend is, zich weer op straat, in de publieke ruimte of het ziekenhuis durft te begeven. Want wachten op een vaccin is echt geen optie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl