Nieuwsuur

Toezichthouder NVWA doet nog steeds veel te weinig tegen malafide hondenfokkers, zegt de dierenrechtenorganisatie House of Animals. De organisatie onderneemt daarom nu zelf actie en doet aangifte tegen een hondenhandelaar in Noord-Brabant.

Ook kijkt House of Animals of ze via de rechter de toezichthouder kan dwingen meer te doen tegen het hondenleed.

Ziektes

Veel van de ongeveer 70.000 honden die jaarlijks uit het buitenland naar Nederland komen, zijn geboren onder erbarmelijke omstandigheden. Vaak worden ze te jong verkocht, kloppen vaccinaties niet en komen puppy's hier met allerlei ziektes. Dat concludeert House of Animals na onderzoek.

"Criminele hondenhandelaren maken dankbaar gebruik van het gebrek aan controle en verdienen grof aan de illegale dierenhandel", zegt Kamerlid Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren).

We leggen in onderstaande video uit wat er mis is in de wereld van hondenhandel. Het zorgt zelfs voor "gevaar voor zowel dier als mens":

Wassenberg, Dion Graus (PVV) en Arne Weverling (VVD) dienen naar aanleiding van het onderzoek van House of Animals Kamervragen in. "Het registratiesysteem is zo lek als een mandje en de overheid weet dit al lang maar doet niks", zegt Wassenberg.

"Meldingen over misstanden verdwijnen bij de kapot bezuinigde NVWA in een zwart gat. De minister moet snel stappen zetten om de handhaving aan te pakken."

Vorig jaar nam de Kamer een motie van Arne Weverling aan met het verzoek aan de minister om beter te handhaven en te overleggen met landen waar honden vandaan komen die onder "miserabele omstandigheden" zijn gefokt. "Ik ben heel benieuwd wat de minister heeft gedaan om deze malafide handel tegen te gaan."

STER reclame