Nieuwsuur
ANP

Moskeeën beïnvloed vanuit onvrije landen

De parlementaire ondervragingscommissie die na onderzoek van Nieuwsuur en NRC werd opgezet om vast te stellen of er invloed wordt gekocht in moskeeën en moskeescholen in Nederland door 'onvrije' landen, stelt vandaag dat dit het geval is. De buitenlandse geldschieters oefenen invloed uit door imams op te leiden en te betalen. Die imams dragen fundamentalistische boodschappen uit die de kernwaarden van onze samenleving afwijzen, aldus de commissie.

De omvang van de geldstromen is volgens de commissie moeilijk vast te stellen, maar het gaat in ieder geval om miljoenen. Het kabinet zei in februari al, na de verhoren door de commissie, een verbod te willen op buitenlandse financiering uit onvrije landen. Wat moet er verder gebeuren? We bespreken de conclusies van de commissie vanavond met voorzitter Michel Rog (CDA).

Moskeeën beïnvloed vanuit onvrije landen

Veel mis bij handel in honden

Wij kopen jaarlijks zo'n 150.000 honden. Zeker sinds de coronacrisis wil plotseling iedereen een hond. Om aan die enorme vraag te voldoen worden er zo'n 70.000 honden uit het buitenland geïmporteerd, vaak uit illegale fokkerijen in het Oostblok. Dierenartsen waarschuwen voor ziektes en ernstige afwijkingen.

Er gaat heel veel mis bij de handel in honden

Plan om achterstanden rechtspraak weg te werken

Vanwege het coronavirus sloten rechtbanken dit voorjaar hun deuren. Duizenden rechtszaken bleven liggen. Gerrit van der Burg, de baas van het Openbaar Ministerie, komt vertellen wat het plan is om de enorme achterstanden weg te werken.

STER reclame