De uitzending van 7 juni: Geboorteplaats rouwt om George Floyd / MH17-proces gaat verder / Finland ziet buurland Zweden als paria

Geboorteplaats rouwt om George Floyd

George Floyd, de zwarte Amerikaan die in Minneapolis stierf door gewelddadig optreden van een witte politieagent tijdens zijn arrestatie, wordt aanstaande dinsdag begraven. Correspondent Marieke de Vries is in Houston, in de wijk waar George Floyd opgroeide en spreekt er met vrienden van Floyd, over politiegeweld en hun vriend.

In stad van George Floyd kennen ze het politiegeweld goed

MH17-proces gaat morgen verder

Morgen wordt het MH17-proces hervat. Volgens de Nederlandse advocaten van een van de Russische verdachten hebben ze vertraging opgelopen door de corona-beperkingen. Ze konden bijvoorbeeld niet naar Rusland reizen om met hun cliënt te overleggen. Er staan vier verdachten terecht: drie Russen en een Oekraïner. Zij waren volgens het Openbaar Ministerie hoofdrolspelers bij het neerzetten en weghalen van de raketinstallatie waarmee het vliegtuig werd neergeschoten. Nieuwsuur speekt met één van de advocaten van verdachte Oleg Poelatov. Te gast is verslaggever Gert-Jan Dennekamp die het proces volgt.

MH17-proces weer van start

Meer weten over Oleg Poelatov en de andere drie verdachten? Bekijk deze video:

Finland ziet buurland Zweden als paria

Finland is het enige land in Europa dat minutieus was voorbereid op een pandemie. En met resultaat. Ter vergelijking: Zweden met tien miljoen heeft ruim 4500 coronadoden. Buurland Finland met 5,5 miljoen inwoners heeft zo'n 320 doden (cijfers van 5 juni). De Finnen zien buurland Zweden dan ook als 'gevaarlijk' en willen niet dat Zweedse reizigers het coronavirus in Finland komen verspreiden. Dat merkte ook Europacorrespondent Saskia Dekkers tijdens haar reis van Zweden naar Finland.

Finland was goed voorbereid op een pandemie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl