Oppositieleider Chan Santokhi viert feest in zijn partijcentrum in Paramaribo

Santokhi 'beschikbaar' om president te worden: 'Respecteer wil van volk'

Chan Santokhi, leider van de Surinaamse oppositiepartij VHP, is "beschikbaar" om president te worden. "Wanneer ik gevraagd word, zal ik die verantwoordelijkheid aangaan", zegt hij in Nieuwsuur.

Tussentijdse uitslagen van de Surinaamse parlementsverkiezingen voorspellen dat de NDP-partij van president Desi Bouterse 10 van zijn 26 zetels verliest. De VHP van Santokhi zou met 20 van de 51 parlementszetels de grootste partij van het land worden.

Maar vier dagen na de verkiezingen heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken, onder gezag van Bouterse, nog geen officiële uitslag bekendgemaakt. "Ik denk dat dat enerzijds te maken heeft met de hele slordige organisatie van de verkiezingen, mismanagement", zegt Santokhi. "Factor twee is dat hier en daar wat ruis binnenkomt over dingen die niet zouden kloppen bij de eerste telling waardoor daar opnieuw geteld moest worden."

'Geen gronden voor hertelling'

Het controleren van de stembiljetten eindigde in chaos. In hoofdstad Paramaribo zou geprobeerd zijn stembiljetten te verwisselen. Burgers en oppositieleden vreesden fraude van de kant van Bouterse. Het Onafhankelijk Kiesbureau heeft het grootste deel van de verkiezingsuitslagen van stembureaus in Paramaribo inmiddels online gezet uit woede over de traag verlopende en niet-transparante telling.

President Bouterse heeft om een hertelling gevraagd in alle stembureaus. Maar volgens Santokhi is daar geen goede reden voor. "Dat zou alleen kunnen als er juridische gronden voor zijn, en die zien wij, juristen en het Kiesbureau, niet. Dus ik weet niet wat de reden is om te vragen om een hertelling. De resultaten van onze turvers bij de stembureaus komen overeen met de gepresenteerde resultaten."

Breed mandaat

Santokhi roept de regering op om het stemproces af te ronden en de verkiezingsuitslag zo snel mogelijk te accepteren. "Ik denk dat het verstandig is in een democratisch proces om de wil van het volk te respecteren."

"We hebben gewonnen en zijn gegroeid met meer dan 100 procent. We hebben meer dan 100.000 stemmen gehaald en hebben een breed mandaat gekregen van het volk."

Bekijk in deze video het gesprek met Santokhi in Nieuwsuur:

'Respecteer het democratische proces en de wil van het Surinaamse volk'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl