Ursula van Veenendaal heeft diabetes type 2

Diabetes 2 is risico voor corona, maar dat kun je keren

Fit zijn verkleint de kans op ernstige symptomen bij een coronabesmetting en vergroot de kans op een spoedig herstel. Meer dan 1600 artsen en andere medisch experts roepen Nederlanders op om meer werk te maken van een gezonde leefstijl.

Voor Ursula van Veenendaal (46) is die oproep niet aan dovemansoren gericht. Ze heeft diabetes type 2 en voelt zich nu extra gemotiveerd om structureel iets aan haar leefstijl te veranderen. Ze staat op de wachtlijst voor 'Keer Diabetes 2 Om', maar is ondertussen zelf al begonnen. Ze kookt gezonder en wandelt elke dag 2 keer met haar 2 dochters.

"Je hebt een gewoon verhoogd risico. En zeker nu met corona, dan wil je er maatregelen tegen nemen. Daarom is het belangrijk om je lifestyle te veranderen", zegt ze.

Uitputting immuunsysteem

Bij aandoeningen als obesitas, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten is de stofwisseling ontregeld. Als die ontregeling langdurig is, veroorzaakt dat een chronisch ontstekingsproces. En dat veroorzaakt een uitputting van het immuunsysteem.

Niet alle mensen met diabetes type 2 hoeven zich bij de diagnose neer te leggen. Volgens hoogleraar Diabetologie Hanno Pijl kan aanpassing van leefgewoontes de ziekte bij veel mensen voorkomen en omkeren. "Door het aanpakken van voeding, beweging en ontspanning verbeteren bloedwaarden vaak snel."

Een aanzienlijk deel van de patiënten heeft na het aanpassen van hun leefstijl uiteindelijk zelfs geen medicatie meer nodig. Programma's zoals 'Keer Diabetes 2 Om' begeleiden mensen met diabetes 2. "We weten dat als je onderliggende oorzaak van diabetes type 2 aanpakt je het om kun keren. Dat kan door een gezonde leefstijl in te zetten als medicijn. Dan worden de ontstekingen in je lichaam minder, je lichaam komt tot rust", zegt Nynke van der Zijl, huisarts en hoofd medisch team 'Keer Diabetes 2 Om'.

"Dat doe je door anders te eten, gezonder en gevarieerder voedsel. Meer te bewegen en te letten op stress. Het is moeilijk stress te verminderen maar je kunt wel leren er op een andere manier mee om te gaan."

Meteen effect

Van Veenendaal heeft zich op Facebook inmiddels ook aangemeld voor een challenge, in acht weken slank op een gezonde manier. "Ik kook koolhydraat-arm en ik moet zeggen dat gaat ontzettend goed. Mijn gewicht neemt af en ook mijn omvang. Mijn kleding zit lekkerder en ik kan wat vrijer bewegen."

Bij de laatste meting bleken haar waardes enorm verbeterd. "En daar ben ik heel erg blij mee, maar nu is het zaak om door te zetten. En daar heb je de leefstijlverandering voor nodig. Om dat te stabiliseren." Ze slikt alleen 's ochtend en 's avonds nog een lage dosering medicijnen, maar wil uiteindelijk helemaal van de medicatie af.

Volgens huisarts Van der Zijl zien mensen die hun leefstijl aanpassen meteen effect. "Doordat ze meer energie hebben. In het lichaam gebeurt veel, door af te vallen, meer vet te verbranden. Dan komt het lichaam tot rust en zorg je voor een betere afweer. Je versterkt echt je afweer tegen virussen."

Ze vindt het belangrijk om te benadrukken om niet meteen intensief te gaan sporten, als iemand dat niet is gewend. "Of om een crashdieet te doen. Dat geeft je lichaam juist stress en is niet goed voor je afweer. Er zijn tegenwoordig veel programma's die je kunnen helpen je leefstijl te veranderen. Dat was 10 jaar geleden al belangrijk, maar door corona zien we hoe kwetsbaar mensen zijn en dat we echt mensen kunnen helpen door leefstijl in te zetten als medicijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl