Vleesbedrijf Vion

Duitse vleesindustrie brandhaard corona, tot ergernis van Merkel

  • Dieuwke van Ooij

    verslaggever

  • Dieuwke van Ooij

    verslaggever

Het aantal coronabesmettingen laat ook in Duitsland al weken een dalende lijn zien. Maar tot grote ergernis van bondskanselier Angela Merkel en veel politici is er één sector die steeds weer voor uitbraken zorgt: de vleesindustrie.

In Bad Bramstedt bijvoorbeeld, een klein stadje ten noorden van Hamburg, ligt een bedrijf van het Nederlandse concern Vion stil omdat 128 personeelsleden verplicht in quarantaine moesten vanwege een coronabesmetting.

Volgens regiohoofd Torsten Wendt, die de voornamelijk Roemeense werknemers van Vion huisarrest heeft gegeven, heeft het bedrijf nog geprobeerd in kort geding in elk geval de gezonde mensen weer aan het werk te krijgen.

Tevergeefs. "Ze worden goed door ons verzorgd. 's Ochtends wordt hun gezondheid gecontroleerd door een verpleegster en 's avonds komt nog iemand van de gezondheidsdienst en test ze", zegt Wendt.

Massale uitbraken

Volgens de vakbond voor levensmiddelen en restaurants is het geen verrassing dat door heel Duitsland medewerkers in de vleesindustrie met corona zijn besmet. "Het is vooral de huisvesting waarbij mensen met meerdere personen in een kamer moeten wonen en het transport met kleine busjes die maken dat mensen snel besmet raken", zegt Marcel Mansouri van de vakbond NGG.

"Van alle vitale beroepen in de levensmiddelenindustrie die tijdens corona gewoon doorgewerkt hebben, zien we alleen in de vleesindustrie zulke massale uitbraken."

De Roemenen die in de Vionvestiging in Bad Bramstedt werken, zijn door het uitzendbureau DSZ ondergebracht in een voormalige kazerne in Kellinghusen. Daar worden ze nu bewaakt om te voorkomen dat ze uit quarantaine gaan en stiekem boodschappen doen. Het uitzendbureau zorgt voor levensmiddelen.

De Roemeense vrouwen zijn erg bang om iets te zeggen. Uit angst om hun baan bij het bedrijf te verliezen, maar vooral ook omdat ze bang zijn voor het virus zelf. Met de meeste Roemenen die in quarantaine zitten, gaat het redelijk goed.

De Nieuwsuur-camera wordt weggestuurd als de verslaggever met een medewerker wil spreken die naar buiten komt:

'Dit zijn mensonterende omstandigheden, in theorie een besmettingshaard'

Er zijn actieve buurtbewoners, zoals Anja Halbbitter, die zich het lot van de Roemenen al jaren aantrekt. "We zijn zo geschrokken toen we ontdekten hoe mensen hier moeten wonen dat we een steuncomité hebben opgericht. We willen laten zien dat we er voor ze zijn", zegt Halbbitter.

Bondskanselier Merkel wil met spoed een wetswijziging om de woon- en werksituatie van uitzendkrachten in de vleesindustrie te verbeteren. De grootschalige besmettingen in de sector zijn alle politieke partijen een doorn in het oog.

In Nederland zijn ook besmettingen in de vleesindustrie gesignaleerd. Tot nu toe zijn 28 medewerkers van een Vion-vestiging in Scherpenzeel positief op corona getest. De overkoepelende branche-organisatie COV wil dat personeel sneller getest kan worden.

Hoeveel medewerkers er in de Nederlandse vleessector corona hebben of hebben gehad is onduidelijk. Ze leven onder dezelfde omstandigheden als hun Roemeense collega's over de grens. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zegt dat de inspectie werkt aan een aanpak om de situatie in de sector in beeld te krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl