President Trump en viroloog Anthony Fauci

De uitzending van 12 mei: Amerikaanse immunoloog over aanpak VS / Hoe komt het toerisme weer op gang? / De verschillende warmtenetten / Vrees voor schrappen ontslagboete

Amerikaanse immunoloog getuigt over aanpak VS

Immunoloog Anthony Fauci, één van de voornaamste adviseurs van Donald Trump in de coronacrisisdie, getuigt vandaag over de coronacrisis voor de Senaatscommissie die onderzoekt hoe de regering van Trump de pandemie te lijf gaat. In de VS is besloten dat scholen en bedrijven binnenkort weer open mogen. Fauci waarschuwt voor te snelle stappen. Correspondent Marieke de Vries volgt de hoorzitting.

Fauci waarschuwt VS

Griekenland en Portugal snakken naar toeristen

Door de coronacrisis is het toerisme wereldwijd compleet platgelegd. De Europese Commissie komt morgen met richtlijnen die het vakantieverkeer binnen Europa weer een beetje op gang moeten brengen. Vooral Zuid-Europese landen die voor hun economie grotendeels afhankelijk zijn van toerisme, staan te springen om zo'n plan. Dat geldt ook voor Griekenland en Portugal, de twee landen waar we vanavond op inzoomen. Ze hebben de coronacrisis opvallend goed weten te doorstaan, maar staan nu voor de uitdaging het toerisme naar eigen land weer tot leven te brengen.

Open armen voor toeristen

Hoge- versus lage temperatuur warmtenetten

Nieuwbouwhuizen aansluiten op warmtenetten met hoge temperatuur: veel gemeenten doen het, maar experts noemen het onverstandig. Nieuwbouwhuizen zijn juist goed geïsoleerd en hebben nauwelijks zo'n hoge temperatuur warmte nodig. Dit in tegenstelling tot oudere huizen.

'Nieuwbouw aansluiten op heet warmtenet is zeer onverstandig'

Vrees voor schrappen ontslagboete

Bedrijven die via de regeling Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) tot 90 procent van de salarissom vergoed kunnen krijgen, moeten nu nog een boete betalen als zij toch personeel ontslaan. In het tweede steunpakket schrapt het kabinet deze boete. Vakbond FNV is bang dat dit leidt tot een ontslaggolf. De minister is juist bang dat bedrijven omvallen als zij personeel moeten blijven doorbetalen dat ze op termijn niet meer nodig hebben. Te gast is econoom Mathijs Bouman.

Nieuw steunpakket voor bedrijven

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl