De uitzending van 11 mei: De staat is terug / Etnisch profileren door Belastingdienst / Weer bezoek in aantal verpleeghuizen / Saamhorigheid door coronacrisis

De sterke staat is weer helemaal terug

Daadkrachtig, op de voorgrond en de wil om uit te stralen dat ze de touwtjes stevig in handen heeft. Zo zien veel wereldburgers deze dagen hun overheid. Nadat de markt jarenlang domineerde, lijkt de staat helemaal terug. Is dit voor even, of houdt de overheid permanent een grotere rol? We vragen het economen, onder wie de bekende Amerikaan Joseph Stiglitz.

Sinds de coronacrisis is de staat weer helemaal terug

'Extra controle Belastingdienst bij tweede nationaliteit'

De Belastingdienst heeft tussen 2012 en 2015 een deel van de mensen met een tweede nationaliteit extra gecontroleerd bij de aangifte van de inkomstenbelasting. Dat heeft de Belastingdienst bevestigd na onderzoek van Trouw en RTL Nieuws. Volgens de Belastingdienst zijn met deze werkwijze 11.000 mensen met een dubbele nationaliteit strenger gecontroleerd dan andere burgers. We bespreken het in de studio met politiek verslaggever Arjan Noorlander.

Belastingdienst voerde extra controles uit bij tweede nationaliteit

In 25 verpleeghuizen mag er weer bezoek komen

Sinds 20 maart geldt vanwege het coronavirus een bezoekverbod voor verpleeghuizen. Alleen bij mensen die stervende zijn, mag er nog iemand langskomen. Maar vanaf vandaag mogen bewoners in 25 verpleeghuizen weer een familielid of naaste ontvangen. Het gaat om een proef.

Hoeveel zin heeft die pilot? Dat bespreken we met Inge Borghuis, bestuurder van Amstelring. Deze organisatie heeft meerdere verpleeghuizen in Amsterdam en omgeving. Borghuis pleit al langer voor openstelling van de verpleeghuizen. Amstelring is, ondanks een aanmelding, niet geselecteerd om mee te doen aan de pilot.

Weer voorzichtig bezoek in klein aantal verpleeghuizen

Meer armoede maar ook saamhorigheid door coronacrisis

Als de economische gevolgen van de coronacrisis ergens voelbaar zijn, dan is het wel in de achterstandswijken. Hier wonen veel mensen met flexibele baantjes en kleine winkeliers, voor wie faillissement dreigt omdat ze geen spaargeld hebben. Maar de coronacrisis lijkt er ook een positief effect te hebben: de saamhorigheid is groter dan ooit. Jan Eikelboom ging kijken in een van de armste buurten van Rotterdam: Hillesluis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl