De zoektocht naar een coronamedicijn
Omdat er nog lang geen zicht is op een vaccin dat voorkómt dat mensen corona krijgen, lopen of starten er op dit moment studies op 160 locaties naar medicijnen die zieke corona-patiënten beter moeten maken. De hoop is nu vooral gevestigd op bepaalde bestaande medicijnen die eigenlijk voor andere aandoeningen bestemd zijn.
Maar geef je een corona-patiënt, die er slecht aan toe is, medicijnen waarvan de werking nog wordt onderzocht? Vanavond een reportage over dit dilemma en over de zoektocht naar hét medicijn. En te gast is Marc Bonten, arts-microbioloog aan het UMC Utrecht.
Kinderen uit vluchtelingenkampen naar Griekse vasteland
Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asielzaken) wil enkele tientallen kinderen uit vluchtelingenkampen op Griekse eilanden op het Griekse vasteland laten opvangen. Ze wil daarbij de hulp inschakelen van Movement on the Ground, de hulporganisatie van Johnny de Mol. Het kabinet trekt er miljoenen euro's voor uit, melden bronnen aan Nieuwsuur.
Rechtbanken mondjesmaat weer open
Verdachten en andere procespartijen worden vanaf 11 mei weer op beperkte schaal toegelaten in gerechtsgebouwen. Het gaat om rechtszaken waarbij de aanwezigheid van de betrokkenen onmisbaar wordt genoemd. Strafzaken, jeugd(straf)zaken en familiezaken hebben hierbij voorrang. De gerechtsgebouwen en rechtszalen worden hiervoor 'coronabestendig' gemaakt. Te gast is Henk Naves van de Raad voor de Rechtspraak.
Hoe houden arbeidsmigranten afstand op drukke werkvloer?
Veel arbeidsmigranten in de voedselindustrie werken op drukke werkvloeren in fabrieken. Arbeidsmigranten vertellen Nieuwsuur dat ze juist nu vaak worden gedwongen om door te werken als ze ziek zijn, of te dicht naast elkaar moeten werken. Normaal gesproken houdt de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid toezicht op een veilige werkplek, onder meer met fysieke controles. Maar die aanpak is vanwege corona nu anders.