De uitzending van 5 april: Een exitstrategie uit de coronacrisis? / Wie zijn de coronadoden? / Spaanse minister vraagt om solidariteit / Sierteelt zit aan de grond

Is er een exitstrategie voor de coronacrisis?

Steeds meer mensen denken na over een 'exit-strategie' voor de corona-epidemie. Want hoe kunnen we voorkomen dat de economische schade groter wordt dan de huidige gezondheidscrisis? Is er een oplossing om de balans te vinden tussen enerzijds kwetsbaren beschermen en daarnaast het normale leven zo veel mogelijk weer laten doorgaan? Daarover spreken we met ondernemer Wendy van Ierschot, voorzitter van de Entrepreneurs Organization ("Er wordt nu teveel gefocust op de zorg en te weinig op de economische gevolgen") en epidemioloog Patricia Bruijning ("Social distancing zal de norm blijven als je andere regels versoepelt").

Nederland na 28 april

Wie zijn de coronadoden van Brabant?

Vorige week overleden 930 Brabanders, bijna twee keer zoveel als in de eerste maanden van dit jaar. Niet alleen vrienden en familieleden kunnen niet bij de uitvaart van hun geliefden zijn. Ook het eerbetoon van Gilden - die normaal gesproken in Brabant een belangrijke rol spelen bij uitvaarten - is grotendeels niet mogelijk. De schuttersgilden beschermden in de middeleeuwen steden en dorpen. Nu zijn het actieve verenigingen waarbij broederschap, traditie en folklore hoog in het vaandel staan. Nieuwsuur spreekt met nabestaanden en vrienden van vier slachtoffers in Brabant.

Wie zijn de overledenen in Brabant?

Spaanse minister over solidariteit in de EU

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Arancha González Laya is kritisch op de Europese Unie en de houding van bijvoorbeeld Nederland. De coronacrisis treft zuidelijke lidstaten van de Europese Unie veel zwaarder, en dat heeft volgens die landen niets te maken met economisch wanbeleid. "Deze discussie gaat niet over coronabonds of eurobonds of het noodfonds. Dit is een discussie over de toekomst van Europa. Dat is de échte discussie." Vanavond een interview met González Laya.

Ook Italië deed vorige week een oproep aan Nederland voor het redden van de solidariteit binnen de EU.

Spanje wil solidariteit in Europa

Sierteelt zit aan de grond

De sierteeltsector vraagt om een speciaal noodfonds. De afgelopen weken hebben de telers voor honderden miljoenen aan bloemen en planten moeten weggooien omdat de handel met het buitenland bijna volledig stil kwam te liggen. De sector kan in veel gevallen ook geen gebruik maken van de steunregeling die de overheid heeft ontwikkeld.

Telers aan degrond

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl