De uitzending van 1 april: Prostitutie gaat door / Kamerdebat over corona / Veel testen op corona / Welke prijs voor lockdown?

Prostitutie gaat ondanks corona gewoon door

Sekswerkers in het hele land werken gewoon door, ondanks het verbod vanwege het coronavirus. Prostituees vrezen in geldnood te komen en proberen het op een andere manier. Ze werken nu veelal vanuit huis.

Net als andere zelfstandigen kunnen sekswerkers aanspraak maken op sociale regelingen en noodfondsen van de overheid. Maar: niet alle mensen in de prostitutie zijn zzp'er of hebben een DigiD. Zij vallen buiten de boot. We spreken hulpverleners en sekswerkers die tóch doorwerken.

Prostitutie gaat ondanks corona gewoon door, vanuit huis

Veel meer mensen getest

Vanaf maandag kunnen ook zorgmedewerkers die klachten hebben en die niet in het ziekenhuis werken, getest worden op corona. Op dit moment is er capaciteit voor 4000 tests per dag. Volgens minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid wordt dat op korte termijn uitgebreid tot 17.500 per dag. Uiteindelijk moet dat opgehoogd worden tot 29.000. Dan kunnen ook mensen buiten de zorgsector getest worden.

Wat is de rol van grootschalig testen bij de bestrijding van corona, en hoe effectief is het? Te gast is arts-microbioloog Andreas Voss. We kijken ook naar IJsland, dat door een hoge testcapaciteit veel tests kan uitvoeren.

Veel meer testen op corona, maar met wel doel?

Kamer debatteert over aanpak corona

De Tweede Kamer wordt vandaag bijgepraat over de bestrijding van de corona-epidemie. Onder meer het RIVM, de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd geven een update. Daarna wordt in de Kamer gedebatteerd. We spreken erover met politiek duider Arjan Noorlander.

Kabinet wil aantal IC-bedden oprekken, maar waar ligt de grens?

Nederland op slot: maar welke prijs betalen we daarvoor?

Gisteren besloot het kabinet om de bestaande corona-maatregelen met zeker drie weken te verlengen. En dat is ingrijpend voor de hele samenleving, met ook een hoge maatschappelijke prijs. Zou het ook anders kunnen? En hoe hoog is de prijs die we hiervoor betalen? En is die, zelfs als het over mensenlevens gaat, niet te hoog? Over die soms pijnlijke en lastige vragen spreken we met filosoof, arts en voormalige Denker des Vaderlands Marli Huijer.

Nederland op slot: maar welke prijs betalen we daarvoor?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl