Ziekenhuizen bijna voor tientallen miljoenen opgelicht bij aankoop mondkapjes

  • Karel Ornstein

    verslaggever

  • Karel Ornstein

    verslaggever

De Nationale Politie heeft op het laatste moment weten te voorkomen dat een aantal ziekenhuizen voor tientallen miljoenen euro's werd opgelicht bij de aankoop van een grote hoeveelheid mondkapjes. De Landelijke Recherche heeft dinsdagochtend in een woning in Dordrecht een man en een vrouw van 27 aangehouden, bevestigt de politie aan Nieuwsuur.

De deal tussen de ziekenhuizen en de verdachten was vrijwel rond. Zij boden miljoenen mondkapjes aan die op een geheime plaats zouden zijn opgeslagen. De verdachten wilden de mondkapjes alleen leveren als er eerst zou worden betaald.

Het aanbod van de miljoenen mondkapjes wekte argwaan bij de Landelijke Recherche. Na onderzoek concludeerden zij dat het niet kon kloppen en greep toen in.

De politie heeft bij de verdachten digitale apparatuur in beslag genomen.

Cybercriminelen maken vaker gebruik van de actualiteit om mensen op te lichten, zegt een woordvoerder van de politie. "Ook in deze tijd bedenken criminelen nieuwe vormen van oplichting." Er wordt de komende tijd rekening gehouden met een toename van onder meer babbeltrucs en internetoplichting door de uitbraak van het coronavirus. De zaak met mondkapjes lijkt zo'n geval.

Woekerprijzen

Door de huidige grote vraag dreigt er een tekort te ontstaan aan mondkapjes, terwijl die nu juist cruciaal zijn om te voorkomen dat zorgpersoneel besmet raakt met het coronavirus. Er worden wel mondkapjes geleverd, maar niet genoeg om de hele zorg te voorzien.

Veel burgers en bedrijven bieden mondkapjes aan, maar die aanbiedingen lopen vaak op niets uit omdat woekerprijzen worden gevraagd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl