Testen, testen, testen: in het noorden van Nederland gebeurt het nog wel

In de noordelijke provincies van Nederland wordt anders omgegaan met het testbeleid op het coronavirus dan in andere regio's. In het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) worden zorgmedewerkers volop getest, terwijl dat in andere ziekenhuizen minder gebeurt. En in de Brabantse ziekenhuizen zelfs helemaal niet.

"In Brabant zijn andere maatregelen veel belangrijker dan het screenen van personeel. Maar bij ons, waar nog relatieve rust heerst, is het heel belangrijk om stroomversnelling van de epidemie in het noorden te voorkomen", zegt Alex Friedrich, hoofd van de afdeling infectiepreventie van het UMCG. Hij zit sinds vorige week zelf in quarantaine, omdat hij met corona is besmet.

"We testen niet iedereen in het ziekenhuis, maar wel zorgmedewerkers die contact hebben met risicopatiënten, bijvoorbeeld IC-medewerkers", zegt Coretta van Leer, arts-microbioloog in het Groningse ziekenhuis. "Het gaat om mensen die klachten hebben, maar daarin zijn we wel laagdrempelig. Dus als het een beetje lijkt op corona dan testen we."

Afhankelijk van één leverancier

Landelijk is het beleid om terughoudend te zijn met het testen, onder andere vanwege tekorten die er zijn aan grondstoffen voor de tests. Zorgpersoneel in ziekenhuizen wordt alleen getest als de medewerker cruciaal is voor de zorg, in een risicogebied is geweest of in contact is geweest met iemand met een bewezen coronabesmetting.

Van Leer legt uit waarom in Groningen de problemen van tekorten niet spelen. "Veel ziekenhuizen hebben zich afhankelijk gemaakt van één leverancier die op dit moment niet kan leveren. Dat is problematisch. In Groningen hebben we meer apparaten, meer platforms waarop wij dezelfde test kunnen draaien waardoor wij meer keuze hebben uit leveranciers."

Groningen werkt bovendien nauwelijks samen met de belangrijkste leverancier voor de andere laboratoria in Nederland, zegt Van Leer. "Wij hebben het geluk dat onze leveranciers nog wel voorraad hebben. Ik denk dat andere ziekenhuizen ook langer hadden kunnen doorgaan met testen als ze hadden gespreid over leveranciers."

Het testproces bestaat uit vier stappen en in elke stap kunnen tekorten optreden. Dat leggen we uit in de video hieronder:

'Wattenstaafjes om slijm af te nemen zijn schaars'

"Wij kunnen vermoedelijk nog maanden vooruit met het testmateriaal, maar in ieder geval weken", zegt Van Leer. "Maar wij gaan nu ook voor onze regio meer testen, want collega's in de regio hebben wel problemen en we willen daar hulp bieden. Dus vroeg of laat hebben wij ook nieuw materiaal nodig."

Testmateriaal naar Brabant overhevelen heeft volgens haar geen zin. "Wij kunnen onze testen niet op de apparaten daar laten draaien. Wat wel kan is dat wij monsters uit Brabant krijgen, die vervolgens testen en vervolgens de uitslagen terugsturen naar Brabant. Dat soort verzoeken hebben wij al gehad uit het zuiden van Nederland."

Als huisarts niet getest

Het UMC in Groningen test ook huisartsen met klachten op corona. Maar in de rest van het land gebeurt dat nauwelijks of helemaal niet. Verschillende huisartsen zijn daar kritisch over, omdat zij met kwetsbare patiënten in contact komen. "Wat als wij dan verspreiders zijn van het virus", zegt huisarts Rick de Rover uit Rotterdam.

De Rover kreeg vorige week verkoudheidsklachten maar werkte gewoon door, geheel volgens de richtlijn die dat voorschrijft als je niet in contact bent geweest met een bewezen coronapatient. "Maar later bleek dat ik toch een aantal dagen eerder al met iemand met corona in contact was geweest. En daarna heb ik nog allerlei andere patiënten gezien."

De Rover belde de GGD om een test te vragen, maar kreeg te horen dat ze dat niet deden. "Ze zeiden dat er alleen nog in uitzonderlijke situaties getest wordt." De Rover zit nu met de kwestie in zijn maag. "Ik voel me hier heel ongemakkelijk bij, wat als ik allerlei mensen besmet heb?" Uit voorzorg zit hij nu een week thuis in quarantaine.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl