Nieuwsuur
AFP

In hoog tempo gaan in de Verenigde Staten steden en staten op slot. Want ook daar stijgt het aantal bevestigde coronabesmettingen snel. In de zwaarst getroffen staat New York zijn al meer dan 10.000 geregistreerde besmettingen en 56 doden.

De vergaande coronamaatregelen van verschillende staten komen na een aanvankelijk lauwe reactie van de federale regering in Washington. President Donald Trump bagatelliseerde toen nog het gevaar.

Waar men al wél snel doordrongen was van het gevaar, is in de stad New Rochelle, even ten noorden van New York City. Voordat de meeste Amerikanen wisten van de ernst van het virus, waren hier al meer dan honderd mensen besmet. "Hoewel New Rochelle te maken had met een heel vroege uitbraak, lopen de rest van de staat, de regio en het land nu op ons in", zegt burgemeester Noam Bramson via Skype. "Wat New Rochelle korte tijd uniek maakte is binnenkort heel gewoon."

Patiënt nul

Inmiddels zijn in New Rochelle 160 mensen besmet, op een bevolking van 80.000. Centrum van de uitbraak was daar een orthodoxe synagoge, zeg journalist Molly Boigon, die er verslag van deed voor het joodse tijdschrift The Forward. "De zogenoemde patiënt nul van de uitbraak hier was een advocaat die in New Rochelle woont."

"Hij werkt in Manhattan, raakte besmet en bezocht openbare gelegenheden waaronder de synagoge, de Young Israel of New Rochelle. Daarom is vooral de gemeenschap van modern-orthodoxe joden getroffen."

Sindsdien staat het normale leven in New Rochelle op z'n kop. "Mensen zitten de hele dag binnen", zegt Boigon. "Er is heel duidelijk angst onder de mensen."

Koffie en M&M's

De gouverneur van de staat New York stuurde de Nationale Garde naar New Rochelle. Burgemeester Bramson: "Dat is prettig. De reservisten helpen met logistieke en operationele taken. Ze leveren voorraden aan grote winkels. Ze maken openbare gebouwen schoon."

Voor hem als burgemeester is het aanpakken van de uitbraak "een uitdaging", zegt hij. "Ik leef op koffie en M&M's. Maar ik klaag niet, want veel anderen hebben het veel moeilijker. Vooral mensen die in quarantaine zitten of die nu ziek zijn."

STER reclame