Coronavirus vormt grote bedreiging voor onverzekerden in de VS
Alisja Winkel
redacteur Bureau Washington
Alisja Winkel
redacteur Bureau Washington
Het aantal coronabesmettingen in de Verenigde Staten groeit razendsnel. Er zijn momenteel bijna 2000 bekende besmettingen in 48 van de 50 staten. Volgens de Amerikaanse gezondheidsdienst ligt het werkelijke aantal waarschijnlijk veel hoger, omdat er al wekenlang een nijpend tekort is aan testmiddelen.
President Trump kondigde vrijdag de nationale noodtoestand af, waardoor de regering aanspraak kan maken op een noodfonds van 50 miljard dollar. Het stijgende aantal coronabesmettingen vormt een grote bedreiging voor de 27,5 miljoen Amerikanen die onverzekerd zijn.
Om de allerarmsten toch van medische zorg te voorzien staat in een buitenwijk van Washington DC een MobileMed-bus geparkeerd achter een lokale kerk. De witte bus is een reizende dokterskliniek. "Onze patiënten zijn de allerarmste werknemers in deze gemeenschap", zegt Peter Lowet, de directeur van MobileMed. "Een acuut probleem als het coronavirus kan hun leven enorm ontregelen, zeker als ze niet kunnen werken omdat ze ziek zijn."
De rijdende kliniek helpt 5000 volwassen met lage inkomens.
Het merendeel van hen heeft geen zorgverzekering en nauwelijks toegang tot gezondheidszorg:
Een van hen is de 26-jarige Christian Salom. Hij is geboren in Uruguay en kwam als klein kind illegaal het land binnen met zijn ouders. Omdat hij geen geldige verblijfspapieren heeft, heeft hij geen recht op sociale voorzieningen. Daarom staat hij sinds zijn achttiende als patiënt ingeschreven bij de mobiele kliniek. Hij weet als geen ander hoe het is om met ziekte en pijn te werken.
"Je kan geen dag vrij nemen", legt hij uit. "Je werkt om te leven, je leeft niet om te werken. Je moet altijd naar je werk gaan en er zeker van zijn dat je een inkomen hebt, want de rekeningen blijven komen."
Tekort aan tests
Als zieke mensen het zich niet kunnen veroorloven om thuis te blijven en dus toch naar hun werk gaan, kan het virus zich sneller verspreiden. Verpleegkundige Mistre Ayele maakt zich hier zorgen over. Als hulpverlener probeert ze patiënten zo goed mogelijk te informeren over het virus en de potentiële gevaren ervan. "Soms dring ik er echt op aan dat iemand thuisblijft. Ik druk ze op het hart: eerst beter worden voordat je naar een drukke plek gaat."
Momenteel kan het personeel van MobileMed nog geen coronatesten afnemen. Dat komt door een landelijk tekort aan testmiddelen. Door geblunder bij de CDC, de Amerikaanse gezondheidsautoriteit, zijn er niet genoeg tests beschikbaar.
Hoewel de CDC meermaals heeft aangegeven de tests massaal te kunnen aanbieden bij doktersposten en ziekenhuizen door het hele land, wachten veel medische hulpverleners nog steeds op hun eerste lading testmiddelen.
Op 21 januari werd in Amerika de eerste coronabesmetting vastgesteld. Deze week maakte het CDC bekend dat er sindsdien slechts 11.000 mensen getest zijn op het virus. Ter vergelijking: in Zuid-Korea worden 10.000 mensen per dag getest.
Toch hoopt directeur Lowet dat MobileMed snel kan beschikken over testmiddelen. "Het virus discrimineert niet. Iedereen zal erdoor geraakt worden. Het is nadelig voor de volksgezondheid als je onderscheid maakt tussen wie je wel en niet behandelt. Iedereen moet zich kunnen laten testen en toegang krijgen tot het zorgsysteem."