Aangepast

De uitzending van 11 maart: Doen we genoeg tegen corona? / Weinstein krijgt 23 jaar / Nazi-roofkunst vaker terug?

Doet Nederland genoeg tegen het coronavirus?

Italië zit op slot, Oostenrijk verbiedt grote evenementen, Spanje en Denemarken vliegen niet meer op risicogebieden, Griekenland en Tsjechië hebben inmiddels alle scholen gesloten. De maatregelen die andere (Europese) landen nemen om het coronavirus in te dammen zijn vaak veel drastischer dan de Nederlandse aanpak.

Hier blijft het nu vooralsnog bij de RIVM-adviezen om geen handen te schudden, regelmatig de handen te wassen en thuis te blijven bij verkoudheidsklachten. Voor Noord-Brabant gelden iets strengere maatregelen. Is dit wel genoeg? Te gast is hoogleraar Infectiepreventie Andreas Voss van het Radboud UMC.

'Corona-maatregelen Brabant zouden voor heel Nederland moeten gelden'

Morgen debatteert de Tweede Kamer over de vraag of er genoeg gebeurt tegen het coronavirus. Dan gaat het dus over de politieke inhoud. Over het politieke bedrijf - hoe het Binnenhof zelf blijft draaien - werd vandaag al nagedacht.

Hoe bereidt de Tweede Kamer zich voor op het coronavirus?

Harvey Weinstein veroordeeld tot 23 jaar cel

Filmproducent Harvey Weinstein hoorde vandaag dat hij 23 jaar de cel in moet voor seksueel geweld tegen twee vrouwen. In de nasleep van de Weinstein-affaire kwamen er ook in Nederland verhalen los over seksueel overschrijdend gedrag, ook in de cultuursector.

Er kwam een meldpunt, er kwamen richtlijnen en toch is er hier maar weinig veranderd. Dat zeggen de makers van het theaterstuk Casting The Pass van het Zuidelijk Toneel, een stuk over de gevaarlijke mechanismen van machtsmisbruik.

Wat hebben Weinstein en MeToo in Nederland veranderd?

Door nazi's geroofde kunst vaker teruggeven?

Joodse organisaties vinden het onaanvaardbaar dat een aantal in de oorlog gestolen schilderijen niet wordt teruggegeven aan de nabestaanden maar in Nederlandse musea blijven hangen. De in 2001 opgerichte restitutiecommissie beoordeelt of door de nazi's geroofde kunstwerken wel of niet moeten worden teruggeven. Honderden werken zijn zo al teruggegaan naar de Joodse eigenaren of hun erfgenamen.

Maar er is dus ook felle kritiek en daarom gaat een nieuwe commissie het teruggeven van roofkunst nu evalueren. Te gast is Jacob Kohnstamm, voorzitter van die nieuwe commissie.

Door nazi's geroofde kunst vaker teruggeven?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl