VR-bril steeds vaker ingezet bij behandeling tegen psychoses en autisme

Virtual reality-brillen veroorzaken een revolutie in de geestelijke gezondheidszorg. Door patiënten te laten oefenen in een op maat gemaakte virtuele wereld kunnen verschillende psychische problemen worden aangepakt. Denk aan psychoses en verslavingen, maar bijvoorbeeld ook autisme.

Zo leert Laura via de VR-bril emoties in te schatten. "Door mijn autisme kan ik moeilijk onderscheiden of iemand chagrijnig, boos of gefrustreerd is. Als ik de basis weet van hoe iemand zich gedraagt dan kan ik dat veel beter inschatten." In de virtuele wereld oefent ze met sociale situaties, zoals een afspraak in een café.

Alexander is mede dankzij VR-therapie genezen van zijn psychoses. "Vroeger leefde ik in een waanwereld. Ik had het idee dat buiten iedereen me in de gaten hield. Door de VR-bril kon ik oefenen in een veilige omgeving, en zo leren omgaan met wat ik moeilijk vond. Het is namelijk net echt."

Wil je de virtuele wereld zien waarin Laura en Alexander met hun problemen leren om te gaan? Bekijk dan de YouTube hieronder. Dan zie je ook hoe ex-drugsverslaafde Coen de VR-bril inzet om verleidingen te leren weerstaan.

Voor mensen met autisme wordt het effect van virtual reality op dit moment al wetenschappelijk getest. En de resultaten zijn veelbelovend. Ook VR-therapeut Bjorn van Pelt, die Laura voor haar autisme behandelt, is enthousiast. VR verandert namelijk therapie van praten in doen.

"Eerder bleef het in de behandelkamer bij gesprekken en kreeg de patiënt de oefeningen mee naar huis. Nu kunnen we hier direct situaties oefenen en daarover in gesprek gaan", zegt Van Pelt. "Die stap tussen de behandelkamer en het echte leven ontbrak, maar hebben we nu via deze tool in handen."

Zweten en stotteren

Hoogleraar psychiatrie Wim Veling noemt het feit dat je als therapeut kan meekijken bij moeilijke situaties een groot voordeel van virtual reality. "Je ziet patiënten bang worden, gaan zweten en stotteren. Doordat je het ziet gebeuren kan je veel beter coachen en trainen. En mensen knappen er enorm van op."

De VR-studies die nu lopen voor psychoses en autisme worden medegefinancierd door de verzekeraars. Verzekeraars kijken met veel interesse mee, want het succes van de behandeling kan therapieën mogelijk verkorten. En dat zou in de ggz-sector die kampt met lange wachtlijsten zeer welkom zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl