Nieuwsuur
EPA

Corona-virus: hele Italiaanse steden afgesloten

Het aantal corona-besmettingen in Italië is opgelopen tot 152 en er zijn drie mensen overleden. De meeste besmettingen zijn in de noordelijke regio's Lombardije, Venetië en Piemonte. Het gaat snel, tot donderdag waren er nog slechts drie besmettingen. De civiele bescherming heeft op tientallen plekken in het land duizenden bedden ingericht om grootschalige quarantaine mogelijk te maken.

Italië neemt tal van noodmaatregelen om de uitbraak in te dammen. In een aantal noordelijke gemeentes worden 50.000 mensen geïsoleerd. Behalve het Venetiaanse carnaval zijn ook enkele andere evenementen afgelast, waaronder voetbalwedstrijden in de Serie A. Vanavond het laatste nieuws.

Spanning in Italië: 152 corona-besmettingen

Humanitaire ramp in Idlib

President Assad is vastbesloten heel Syrië te heroveren. Voor Idlib, het laatste deel van Syrië dat Assad nog niet in handen heeft, betekent dat een steeds grotere humanitaire crisis: burgers zitten er vast tussen de gesloten Turkse grens en de oprukkende Syrische regeringstroepen.

Syrië en bondgenoot Rusland staan in Idlib niet alleen tegenover Syrische rebellen, maar ook tegenover buurland Turkije. De Verenigde Naties vrezen een steeds ernstigere confrontatie met steeds meer onvoorspelbare gevolgen en roepen wederom op tot een staakt-het-vuren. De Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Macron willen met Poetin en Erdogan om tafel.

Te gast is politicoloog en conflict analist Lambrecht Wessels.

'Idlib is Syrië op kleine schaal'

Het staatsbezoek aan Indonesië

In de week van 9 maart brengen koning Willem-Alexander en koningin Máxima een staats­bezoek aan Indonesië. In hun kielzog reizen vijf ministers en een grote handelsdelegatie van zo'n 130 bedrijven mee.

Indonesië viert dit jaar 75 jaar bevrijding. Gaat het bezoek over alleen handel, of zal het ook gaan over het koloniale verleden en zal de koning namens Nederland excuses maken? Vanavond de visie van historici op het aankomende bezoek.

Excuses tijdens het staatsbezoek aan Indonesië?

STER reclame