Vijf minuten werk, tienduizenden euro's rijker: zo simpel is zorgfraude

Terroristen maken er dankbaar gebruik van: zorgfraude. Een van de kernproblemen van die zorgfraude is het gemak waarmee iedereen een zorgonderneming kan beginnen.

Binnen vijf minuten schrijf je een zorgbureau in bij de Kamer van Koophandel: zonder enige eis of controle, zonder diploma of certificaat. Verzin een aantal patiënten voor je onderneming en je declareert zo ten onrechte tienduizenden euro's.

Vandaag werd bekend dat 20 procent van de zorgfraudezaken waar de Nederlandse anti-witwasdienst tegenaan loopt, mogelijk gekoppeld kunnen worden aan terrorisme en jihadisme. Vooral omdat er met zorgfraude heel makkelijk veel geld te verdienen is.

De kans dat een fraudeur gepakt wordt, is heel klein, zegt Aad de Groot van zorgverzekeraar DSW: "Er is geen enkele moraliteit die de fraude tegenhoudt. Je begint in vijf minuten een zorgbureau."

Hij ziet fraude aan de lopende band gebeuren. In deze video legt hij uit hoe het werkt:

Een zorgbureau beginnen in 5 minuten

Het OM doet in Nederland enkele tientallen zorgfraudezaken per jaar, maar alleen verzekeraar DSW liep in het afgelopen jaar al tegen 400 verschillende zorgbureaus aan waarbij fraude wordt vermoed. Het OM heeft niet de capaciteit om de praktijken aan te pakken.

Officier van justitie Laurien van Haeringen: "We zien dat het heel makkelijk is om zorgaanbieder te worden, en dat er vervolgens weinig controle is of het nou allemaal klopt wat er daar gebeurt. Wij pakken de zaken op die we kunnen, maar wij kunnen het niet oplossen zolang die kraan open blijft staan." Van Haeringen stelt vast dat er in de fraude "honderden miljoenen per jaar" omgaan.

Samenwerken belemmerd

Vooral sinds de decentralisering van de zorg, vijf jaar geleden, wordt er op tal van manieren met zorggeld gefraudeerd, vaak via zorgbureaus. Die bureaus declareren bijvoorbeeld thuiszorg die nooit geleverd wordt. Of ze frauderen met persoonsgebonden budgetten, de zogenaamde pgb-fraude.

Een oplossing voor het opsporen en aanpakken van deze vormen van fraude wordt niet alleen belemmerd door te weinig mankracht bij het OM. Onder meer vanwege privacyregels mogen verschillende instanties geen gegevens delen. Verzekeraar De Groot: "Daarom wordt het eigenlijk onmogelijk gemaakt om met de verschillende partijen om de tafel te zitten."

Het zou volgens de verzekeraar heel goed zijn als het OM, de Belastingdienst, de zorgautoriteit en alle specialisten uit het veld, wel zouden samenwerken. "Dan ben ik ervan overtuigd dat ze zaken heel goed afhandelen en dat ze tot maatregelen kunnen komen, maar helaas mag dat niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl