Zijn migranten de oplossing voor personeelstekorten? Een debat

Een oplossing voor het tekort aan personeel in de zorg en de bouw én voor de problemen rond vluchtelingen op de Middellandse Zee. Volgens D66-Kamerlid Maarten Groothuizen is zijn plan om arbeiders uit bijvoorbeeld Afrikaanse landen tijdelijk naar Nederland te halen, beide.

Maar in de Tweede Kamer is buiten D66 bijna niemand te vinden die wat in zijn plan ziet. Kamerlid Bente Becker van nota bene coalitiepartner VVD noemt het naïef en wereldvreemd.

In Nieuwsuur gaan Groothuizen en Becker met elkaar in debat:

Zijn tijdelijke arbeidsmigranten de oplossing voor alle openstaande vacatures?

Terwijl de werkloosheid daalt, groeide het aantal openstaande vacatures afgelopen kwartaal met drieduizend tot 291 duizend. De helft van die vacatures is lastig te vervullen, volgens het UWV.

Dit probleem wordt alleen maar groter door de vergrijzing, benadrukt Groothuizen. Een steeds groter aandeel van de Nederlanders is gepensioneerd, en er zijn steeds meer mensen nodig om die ouderen te verzorgen. Migranten hier tijdelijk laten wonen zou volgens hem helpen tegen het personeelstekort in de zorg, en ook bijvoorbeeld in de bouw en industrie.

Groothuizen: "We moeten kijken of we een legale migratieweg kunnen openen voor mensen die graag naar Europa komen om hier te werken. We kunnen er zelf van profiteren omdat we die mensen heel erg hard nodig hebben."

Maar volgens Becker is het beter om statushouders en mensen in de bijstand aan een baan te helpen dan om nieuwe migranten naar Nederland te halen. "Afrika moet eerst eens de stroom van mensen die hiernaartoe komt, gaan tegenhouden."

Legale migratieroute

Volgens Groothuizen voorkomt het vormen van een legale migratieroute juist dat migranten illegaal naar Europa komen. Dit zou bovendien leiden tot meer ruimte in het asielsysteem dat nu nog "bevuild" wordt door kansloze asielaanvragen.

In het plan van Groothuizen gaan gastarbeiders na vier jaar weer terug naar hun thuisland. Dat is volgens hem lang genoeg voor werkgevers om de investering terug te verdienen, en tegelijk niet lang genoeg voor werknemers om helemaal geworteld te raken.

Maar Becker vindt het risico dat ze toch niet teruggaan, te groot. "Dan halen we allemaal mensen uit Afrika die de taal niet spreken, van wie de kinderen met een taalachterstand in de klas komen en die misschien weer een beroep gaan doen op onze voorzieningen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl