CDA-Kamerlid Wytske Postma roept de minister op iets te doen aan het namaken van kentekenplaten. "Ik wil dupliceren in de wet gelijkstellen aan diefstal. Je kenteken is het paspoort van je auto, zo zorgvuldig moeten we daar als overheid ook mee omgaan."
Het aantal gestolen of vermiste kentekenplaten is toegenomen van 40.000 in 2015 naar 66.000 het afgelopen jaar. Naast het stelen van nummerborden, laten criminelen ook makkelijker valse kentekenplaten maken. Die bevestigen ze op auto's die ze gebruiken voor criminele activiteiten.
De Nationale Politie heeft het afgelopen jaar 360 'duplo-voertuigen' aangetroffen, daarbij zijn 200 verdachten aangehouden. "Dan moet je denken aan auto's die niet alleen een bestaand kenteken voeren maar er ook nog eens hetzelfde uitzien. Zelfde kleur, zelfde merk, zelfde type", zegt Ed Kraszewski van de politie.
Verschuilen
De aanhoudingen werden gedaan in zware criminele zaken als liquidaties, plofkraken en inbraken. "Maar ook voor het vervoer van verboden middelen, mensenhandel, grote sommen geld, noem maar op. Het komt allemaal voor", aldus de woordvoerder.
"Er is echt iets aan de hand", zegt Postma als reactie op de nieuwe cijfers. Ze stelde Kamervragen na een reportage van Nieuwsuur over de wereld van nep-kentekenplaten. Criminelen stelen dan een auto, zoeken op internet een vergelijkbare auto in dezelfde kleur en laten de kentekenplaat namaken. Zo kunnen zij zich verschuilen achter de identiteit van de eigenaar van de vergelijkbare auto. Ook bij de moord op advocaat Derk Wiersum werd er gebruikgemaakt van een nep-kentekenplaat.
Bekijk hieronder hoe dat werkt.
Vroeger was het zo dat als een kenteken gestolen werd, dat fysiek van de auto werd gehaald. Maar nu is het veel makkelijker om een kentekenplaat te dupliceren. Daarom is er in 2015 bedacht de kentekenplaten uit te rusten met een chip. Een pilot om dat te onderzoeken, loopt nog.
Postma: "We zijn al 5 jaar verder. Ik zou eigenlijk tegen de minister willen zeggen dat de urgentie veel groter is. Ik wil ook dat we gaan kijken hoe het nou kan dat die kentekenbewijzen zo snel gekopieerd kunnen worden."
Kraszewski wil dat kentekenplaten in Nederland op dezelfde manier worden bevestigd als in Denemarken. "Daar worden ze op een bepaalde manier vastgemaakt en gecontroleerd zonder dat ze loskunnen. Dat zouden we hier ook moeten hebben."