Hebben rechters te veel macht? Fel debat tussen Jetten en Baudet

Moeten we Nederlandse IS-kinderen terughalen? Moeten we hardere maatregelen nemen tegen klimaatverandering? Wie neemt die beslissing: politici of rechters? Met een nieuwe wet wil Thierry Baudet (FvD) ervoor zorgen dat rechters geen uitspraak meer kunnen doen over politiek gevoelige kwesties.

"De rechter heeft in de Urgenda-zaak een hele grote fout gemaakt", zegt hij vanavond in een Nieuwsuur-debat met Rob Jetten (D66).

"Activistische rechters doen milieu-activistische uitspraken en gaan daarmee hun boekje te buiten. De rechter ondermijnt zijn eigen positie. Wie bewaakt de bewakers?", aldus Baudet.

In de Urgenda-zaak bepaalde de rechter dat de overheid meer moet doen om de CO2-uitstoot terug te brengen. Een rechterlijke uitspraak met grote gevolgen voor de politiek. Baudet wil een profielschets voor rechters van de Hoge Raad. "We willen geen activistische rechters meer. Er moet een mentaliteitsverandering komen. De rechter moet weten dat hij met vuur speelt."

Spelen met vuur

Maar Jetten is het niet met hem eens. "Je moet geen kritiek hebben op de rechter, je moet betere wetten maken", zegt de D66-fractievoorzitter. "U heeft nog nooit een poging ondernomen om iets te ondernemen in de Kamer. Schop niet steeds tegen de rechter aan, ondermijn onze onafhankelijke rechtsspraak niet. Die is fundamenteel voor onze rechtsstaat. Ga zelf aan de slag voor betere wetten en regelgeving", aldus Jetten.

Politiek duider Arjan Noorlander volgde het debat tussen Baudet en Jetten en analyseert: "Ze verwijten elkaar met vuur te spelen. Baudet spreekt kiezers aan die zich niet meer vertegenwoordigd voelen. Jetten vindt juist dat je de rechters bij die discussie niet moet betrekken. Maar veel zal er voorlopig niet veranderen; Baudet heeft nog geen wetsvoorstel gedaan voor een verandering van de rechtsstaat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl