Aangepast

CDA: niet meewerken aan terugkeer wordt strafbaar

Het CDA wil het strafbaar maken voor uitgeprocedeerde asielzoekers om niet terug te gaan naar het land van herkomst. "Als ze niet meewerken, dan wordt het gewoon een strafbaar feit", zegt CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg vanavond in Nieuwsuur.

Dat een deel van de coalitie het niet met haar eens is, ziet ze niet als een probleem. Steun van een Kamermeerderheid is volgens Van Toorenburg ook goed, en die denkt ze te krijgen. "We gaan hier mee verder. Want iedereen ziet dat we hier niet mee door kunnen gaan."

Twijfelachtige terugkeercursussen voor uitgeprocedeerde asielzoekers zijn aanleiding voor haar uitspraak. Van Toorenburg vindt alles veel te vrijblijvend. "Deze vrijblijvendheid kan niet doorgaan. Als je zoveel aanbiedt aan mensen om terug te keren en mensen werken niet mee, dan moet je vervolgen. 'Strafbaarstelling niet meewerken aan uitzetting', dat hebben we de staatsecretaris gevraagd uit te zoeken", aldus Van Toorenburg.

Slecht plan

Maar Maarten Groothuizen van D66 noemt het voorstel "praktisch onzinnig". En daarnaast: "Tegen strafbaarstelling illegaliteit waren, zijn en blijven we. Dat staat ook niet in het regeerakkoord. Dus als het voorstel daar naartoe gaat, gaat dat niet gebeuren met dit kabinet."

Joël Voordewind van de ChristenUnie noemt het een "slecht plan". "Het is geen oplossing en zal een heksenjacht inhouden die ook een verdachte maakt van mensen die wel terug wíllen maar vaak niet kunnen. Uitgeprocedeerde asielzoekers opsluiten in een gevangenis gaat niet alleen te ver, maar is ook voor niemand een oplossing: daarmee is de uitgeprocedeerde asielzoeker immers nog steeds niet uitgezet."

Illegaliteit

De ChristenUnie wil in plaats daarvan de druk op landen opvoeren die uitgeprocedeerde asielzoekers uit het eigen land niet terug willen nemen. "Daarnaast is adequate begeleiding nodig van uitgeprocedeerde asielzoekers om hen ook echt terug te laten keren als er in Nederland geen perspectief is."

Kamerlid Bente Becker van de VVD is niet tegen het idee van het CDA en wil ook illegaliteit strafbaar maken. "We moeten niet proberen mensen die hiernaartoe komen weg te krijgen, we moeten ervoor zorgen dat ze hier niet naartoe komen."

CDA pleit voor strafbaarheidsstelling

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl