Politiechef Jamal Al Allaf over de arrestatie van Taghi

Politiechef Dubai: Taghi hield zich angstvallig verborgen in luxe villa

Ridouan Taghi had zich verschanst in een villa in een nieuwbouwwijk van Dubai. Hij kwam het huis zelden uit en nam voorzorgsmaatregelen om onzichtbaar te blijven. Dat vertelt politiechef Jamal Al Jallaf die was betrokken bij de arrestatie van de crimineel, in gesprek met Nieuwsuur. "Taghi was voorzichtig, erg voorzichtig."

"De gordijnen van het huis waren altijd dicht, er kwam geen licht naar buiten. Je kon van buitenaf niet zien of er iemand binnen was. Er was ook niet te zien of er iemand naar binnen ging of naar buiten kwam", zegt Al Jallaf. "Taghi wilde voorkomen dat te zien was of er iemand in het huis was."

Ook had de crimineel geen contact met officiële instanties. "Hij werd geholpen door vrienden of kennissen." Die contacten speelden uiteindelijk wel een rol in zijn ontdekking, vertelt de politiechef. "We konden informatie over de mensen die hem hielpen met elkaar verbinden. Zo werd zijn aanwezigheid in het huis bevestigd."

"Vervolgens is er een plan opgezet voor de arrestatie en zijn we de villa binnengegaan. Daar hebben we hem toen aangetroffen." Taghi bood geen verzet bij de arrestatie, zegt de politiechef. "Hij gaf zich meteen over." Naast Taghi werd er ook nog een vrouw gearresteerd. "Zij heeft een Aziatische nationaliteit en wordt gezien als een vriendin van Taghi."

'Taghi verzette zich niet bij arrestatie, gaf zich meteen over'

Er waren al langere tijd vermoedens dat Taghi in Dubai zat. Volgens Al Allaf reisde hij eerder tussen verschillende landen in de regio. "In 2016 kwam hij naar Dubai. Taghi is op een officieel Nederlands paspoort binnengekomen, maar op naam van iemand anders. Hij kwam dus niet op de achternaam Taghi het land binnen."

'Succesvolle uitlevering aan Nederland'

De crimineel zal volgens Al Jallaf aan Nederland worden uitgeleverd. "Hoe lang het gaat duren weet ik niet. Maar als alle juridische procedures hier via de openbaar aanklager zijn voltooid, in samenwerking met de Nederlandse politie, dan zal Taghi aan Nederland worden uitgeleverd."

Gisteren werd de aanhouding van Taghi bekend. Het resultaat van een "intensieve samenwerking" tussen de Nederlandse politie en die van het emiraat. Hoewel de politiechef er formeel niet over gaat, ziet hij geen problemen voor een succesvolle uitlevering. "Als alles is afgerond zal hij zo snel mogelijk worden uitgeleverd."

Volgens hem zijn er geen uitleveringsverzoeken van andere landen. "Wij hebben helemaal niets ontvangen van welk ander land dan ook." Dat is relevant omdat Taghi ook gezocht wordt door Marokko vanwege een 'vergismoord' in Marrakesh. Marokko heeft, anders dan Nederland, wel een uitleveringsverdrag met Dubai.

'Goed geoliede moordmachine'

Ridouan Taghi is hoofdverdachte in het zogenoemde Marengo-proces, waarin vijf moorden en meerdere liquidatiepogingen worden behandeld. Kroongetuige in het liquidatieproces is Nabil B., die bij de politie belastende verklaringen aflegde over Taghi en zijn organisatie.

Het Openbaar Ministerie typeerde de criminele groep van Taghi en zijn rechterhand Said Razzouki als "een goed geoliede moordorganisatie". Tientallen mensen krijgen nu nog beveiliging vanwege de dreiging die uitgaat van zijn groep. Met de aanhouding van Taghi is die dreiging waarschijnlijk niet geweken.

Bekijk hieronder het gesprek met de politiechef in Nieuwsuur en een portret van Taghi's handlanger Razzouki:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl