Lagarde debuteert bij ECB: 'ik juich toe dat Nederland meer uitgeeft'

"Er zijn zoveel jonge vrouwen die naar mij opkijken en bij zichzelf denken, of soms tegen mij zeggen: hoog tijd dat een vrouw dit eens doet. En: als zij het kan, kan ik het misschien ook. En anders misschien mijn dochters straks."

Christine Lagarde had vandaag haar debuut als president bij de Europese Centrale Bank (ECB). Het feit dat ze de eerste vrouw is op die invloedrijke positie "heeft een belangrijke signaalfunctie", zegt ze in een exclusief interview met Nieuwsuur. "Dat geeft mij zelfs een extra verantwoordelijkheid. Want ik wil die jonge vrouwen niet teleurstellen. En dat legt een extra last op mijn schouders."

Waarschuwing aan journalisten

Lagarde is sinds 1 november de nieuwe ECB-baas. Vandaag was haar eerste rentevergadering en persconferentie. Daarin gaf de Française aan het anders te willen doen dan haar voorganger, de Italiaan Mario Draghi. "Ik heb mijn eigen stijl. Ik zal mezelf zijn, en daarom waarschijnlijk anders."

Later zegt ze hierover: "Dit was een waarschuwing voor journalisten en de kijkers thuis dat ze mij moeten nemen zoals ik ben. En niet tussen de regels door gaan lezen of vergelijkingen gaan maken."

Ze lijkt te willen voorkomen dat de buitenwereld in haar lichaamstaal en intonatie van alles aflezen over haar plannen. "Want dan slaan ze waarschijnlijk toch de plank mis."

Bekijk in een halve minuut de carrière van Lagarde tot nu toe:

Christine Lagarde: van synchroonzwemmer tot president van de ECB

Als president moet Lagarde zorgen dat de euro waardevast blijft, dat de Europese economie blijft draaien en dat de banken in Europa zich aan de regels houden. Eerder gaf ze al aan te willen dat Europese overheden meer uitgeven en investeren om de groei aan te jagen, zeker "landen met chronische begrotingsoverschotten als Nederland en Duitsland".

Ook nu roept ze die landen op meer uit te geven. "Omdat de wereld verandert en je productief en concurrerend moet blijven. Om je te weren tegen de dreigingen die zich aftekenen. Om de klimaatverandering aan te pakken en onze kinderen goed op te leiden. Ze moeten sterk staan in de toekomst. En dat vereist een investering."

Minister Wopke Hoekstra van Financiën liet onlangs blijken Lagardes verwijt dat Nederland te weinig uitgeeft niet te waarderen. Inmiddels lijken de verhoudingen verbeterd. Lagarde: "Bij de laatste bijeenkomst van de Eurogroep gaf Hoekstra me inzage in de plannen voor de komende twee jaar en daaruit begrijp ik dat er meer zal worden uitgegeven aan onderwijs, infrastructuur en klimaatmaatregelen. Precies wat de landen met ruimte op de begroting moeten doen. Dat juich ik van harte toe."

Begrip voor zorgen spaarders

Voor andere kritiek vanuit Nederlandse hoek toont Lagarde begrip. Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank, uitte onlangs publiekelijk zijn onvrede over het monetair beleid van de ECB. De centrale bank blijft, ook onder Lagarde, honderden miljarden in de economie pompen en houdt de rente erg laag, wat slecht uitpakt voor Nederlandse (pensioen)spaarders.

"Ik heb alle begrip voor de zorgen", zegt Lagarde. "Als je spaargeld hebt of vreest voor je pensioen, maak je je natuurlijk zorgen. Maar dit moet je niet vergeten: een spaarder is vaak ook een huizenbezitter. Huizen zijn in de loop der tijd in waarde gestegen. En ja, hierdoor kunnen jongeren moeilijker een huis kopen. Meer bouwen zou misschien helpen."

"En er zijn ook veel goede ontwikkelingen geweest. In Nederland hebben bijvoorbeeld 800.000 mensen een baan die te danken is aan het monetair beleid en andere fiscale en structurele hervormingen. Het heeft dus wel vruchten afgeworpen om de rente zo laag te houden."

Kijk hier het interview met Lagarde in Nieuwsuur:

'Ik zal mezelf zijn, en daarom waarschijnlijk anders'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl