Als vrouwen meer werken, blijft de vergrijzing mogelijk betaalbaar, zegt de VVD

VVD wil dat parttimers meer gaan werken

  • Irene de Kruif & Jorn Jonker

  • Irene de Kruif & Jorn Jonker

De VVD wil dat parttimers meer uren gaan maken. Om mensen, vooral vrouwen, daartoe te verlokken, wil de partij dat deeltijdcontracten tijdelijk opengebroken worden zodat parttimers kunnen ervaren hoe het is om langer te werken.

Dat voorstel doet de partij morgen bij het debat over de begroting van Sociale Zaken. VVD-Kamerlid Judith Tielen ziet dat Nederland in Europa kampioen deeltijdwerken is en dat vooral vrouwen daaraan bijdragen. Ze constateert dat veel werkgevers vrouwen sneller een deeltijdcontract aanbieden dan mannen, zelfs als die geen jong gezin hebben. "Mij bekruipt weleens het gevoel dat er heel veel vóór vrouwen wordt gedacht."

'Oplossing voor tekorten in zorg en onderwijs'

Tielen hoopt dat werkgevers en werknemers gaan bespreken of er meer uren gemaakt kunnen worden. Daarmee zou ook het lerarentekort of het capaciteitsgebrek in de zorg aangepakt kunnen worden. Bovendien is het volgens haar goed voor de economie als er meer gewerkt wordt en zou het de vergrijzing betaalbaar kunnen houden. "Mensen die deeltijd werken kunnen, door meer te gaan werken, ervoor zorgen dat onze economie blijft groeien. En dat is de komende jaren heel hard nodig."

De VVD'er wil dat het kabinet het tijdelijk mogelijk maakt het aantal contracturen van deeltijders op te hogen. Bevalt het niet, kunnen ze altijd weer terug naar hun oude werkritme. Ze roept het kabinet ook op om sowieso te stimuleren dat werkgevers extra uren aanbieden.

Klaver: mensen moeten zelf kiezen

"Mensen moeten zelf hun keuzes maken of ze meer willen werken of niet", reageert GroenLinks-leider Jesse Klaver. Hij zegt minder op het belang van economische groei te focussen. "Ik wil vooral kijken wat goed is voor mensen."

Als mensen echt meer willen werken, wil Klaver dat makkelijker maken door bijvoorbeeld drie dagen gratis kinderopvang aan te bieden en door af te stappen van het toeslagensysteem.

De PVV deed eerder al voorstellen om mensen financieel extra te belonen die voltijd werken in sectoren waar dat hard nodig is, zoals de zorg en het onderwijs. Moties van de partij waarin het kabinet wordt opgeroepen om zo'n voltijdbonus van vijf procent per kwartaal te onderzoeken, zijn inmiddels aangenomen door de Kamer.

Nieuwsuur sprak met politici en parttimers over het plan van de VVD:

'Er wordt nu heel veel vóór vrouwen gedacht'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl