1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Nieuwsuur

'Wie de Workington-man voor zich wint, wint de verkiezingen'

Zelden was de Britse arbeidersklasse in de armere 'Labour-heartlands' zo interessant voor de politiek. Een denktank maakte een profiel van de zwevende kiezers die deze verkiezing kunnen bepalen en kwam uit op de "Workington-man", genoemd naar het stadje Workington in het Noordwesten van Engeland.

De traditionele Labour-stemmer in dit deel van Engeland is teleurgesteld in de partij, want die zou brexit tegenhouden. En brexit is voor veel van deze Labour-stemmers het belangrijkste onderwerp in het stemhokje. Ruim 60 procent van hen stemde voor een vertrek uit de EU.

Tommy Johnston is vrijwilliger van de plaatselijke rugbyclub: "De meesten van ons zeiden jarenlang dat scholing, gezondheidszorg, het milieu, de zaken zijn waarvoor we stemmen. Nu gaat het de mensen ook om de brexit. Niet exclusief de brexit, maar die zal wel een grote rol spelen."

We vinden Jeremy Corbyn maar niks.

Kiezer uit Workington

"De Workington-man stemt traditioneel altijd Labour", zegt Guy Miscampell van de conservatieve denktank Onward. "Hij is ouder dan 45, heeft voor een vertrek uit de EU gestemd en is boos dat dat nog niet is gebeurd. Hij gelooft dat het land een kant op gaat die niet in zijn belang is. En dat hij en z'n gezin daardoor in de kou staan. Daarom overwegen ze dit keer anders te stemmen. En daarom moeten alle partijen naar hem luisteren."

Tony Lywood is de kandidaat voor Labour in Workington. Hij voert campagne en gaat van deur tot deur. "Dit kiesdistrict is heel erg belangrijk. Het is een zwevend kiesdistrict en kan een soort graadmeter zijn voor welke kant het op gaat. Dat zullen we op 12 december wel merken."

Hoge inzet

Lywood heeft het zwaar. Op straat heerst veel onvrede bij kiezers. "We vinden Jeremy Corbyn maar niks", zegt een vrouw hem aan de deur van haar huis.

In de laatste peiling staan de Conservatieven in Workington tien procentpunt voor op Labour. Maar dit zegt weinig over de ontevredenheid onder de bevolking over álle politici. "Wij hebben voor vertrek uit de EU gestemd en ze stellen het maar uit en maar uit", zegt een vrouw. Haar metgezel voegt daar aan toe: "Je ziet die politici op tv en je kunt geen woord geloven van wat ze zeggen."

Het winnen van de Workington-stem zal de nodige moeite kosten, denken ze ook bij Miscampell's denktank. Maar het kan veel verschil maken. "We denken dat ze ongeveer tien procent van de bevolking vertegenwoordigen. De strijd om hun loyaliteit zal veel van de zwevende zetels bepalen in het midden en noorden van het land. De partij die de Workington-man voor zich wint, wint de verkiezingen, denken we."

De jacht op de ontevreden Labour-stemmer

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl