Tbs-klinieken naar de rechter voor meer geld

Drie instellingen die verantwoordelijk zijn voor tbs-klinieken dagen de Staat voor de rechter omdat ze meer geld willen. Ze vinden dat ze van het ministerie van Justitie en Veiligheid te weinig geld krijgen voor de behandeling van hun uiterst gevaarlijke cliënten.

Een van die klinieken, Inforsa, zegt dat het ministerie volgend jaar te weinig betaalt voor kwalitatief goede zorg. De kliniek verwacht met verlies te moeten gaan werken. Daarmee handelt minister Sander Dekker in strijd met de Wet forensische zorg, zo stelt de kliniek.

Inforsa heeft de afgelopen jaren al een tekort van vier miljoen euro opgebouwd. Dat geld heeft het overkoepelende moederbedrijf Arkin nu weggehaald bij andere GGZ-instellingen of uit het eigen vermogen.

Veiligheid in gevaar

Dit is een onhoudbare situatie, zegt financieel directeur Dick de Wit van Inforsa. "We hebben minimaal twee begeleiders nodig op een groep van tien tbs'ers. Met het geld van het ministerie kunnen we eigenlijk maar een begeleider betalen per groep. Dat kan niet want dan komt de veiligheid van het personeel en van de buitenwereld in gevaar."

Inforsa behandelt 70 patiënten met een psychische stoornis die een ernstig delict hebben gepleegd. De instelling krijgt jaarlijks 13,5 miljoen euro voor hun opvang. Er is 15,5 miljoen nodig, volgens De Wit.

De instelling eist in een kort geding van de Staat dat het budget wordt aangepast aan de daadwerkelijke kosten. Ze willen dat de rechter de kosten toetst aan het gewenste veiligheidsniveau en de behandeling van de cliënten die nodig is om ze terug te laten keren in de samenleving.

GGZ Nederland

Ook de Utrechtse Van der Hoeven Kliniek en zorginstelling Fivoor, met een kliniek in Rotterdam, dagen de staat voor de rechter.

De overkoepelende vereniging GGZ Nederland bevestigt dat er structureel te weinig geld is om veilig tbs-opvang te financieren en ondersteunt de instellingen bij hun gang naar de rechter.

Melina Rakic, psychiater en directeur behandelzaken van Inforsa, was te gast in Nieuwsuur:

'Deze zorg is heel complex. Daarvoor hebben we meer geld nodig'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl