Nieuwsuur
Nieuwsuur

Ze zijn nog maar net van school en lopen nu al rond in de allerhoogste diplomatieke kringen: de Nederlandse jongerenvertegenwoordigers bij de Verenigde Naties. Zij moeten de stem van de Nederlandse jeugd laten klinken op het wereldtoneel.

In totaal heeft Nederland er vier, die elk voor een periode van twee jaar worden gekozen. Een prestigieuze functie. Maar: worden ze wel serieus genomen? Of zijn ze er vooral voor de bühne?

Er wordt vooral óver ze in plaats van mét jongeren gepraat.

Kandidaat jongerenvertegenwoordiger Mert Kumru

De 22-jarige Mert Kumru uit de Haagse Schilderswijk is vastbesloten één van de nieuwe VN-jongerenvertegenwoordigers van Nederland te worden. "Het is eigenlijk iemand die de brug moet vormen tussen beleidsmakers en de jongeren", zegt hij.

Jongeren worden volgens Kumru nog steeds te weinig gehoord. "Er wordt vooral óver ze in plaats van mét jongeren gepraat. Daarin willen wij het verschil maken."

Voor het echie

Nederland heeft vier VN-jongerenvertegenwoordigers. De 19-jarige Hajar Yagkoubi uit Helmond is één van hen. "Eigenlijk reizen we het hele land door en bezoeken we scholen van alle niveau's, universiteiten en lagere scholen. Daar geven we gastlessen om input op te halen van jongeren."

De input verwerken de vertegenwoordigers voor hun speeches bij de VN. En dat is zeker niet voor de bühne", zegt Mert. "Het is voor het echie."

Net van school en dan al speechen voor de VN

STER reclame