Het begon met een klokkenluider. Toen zagen we het verslag van het beruchte telefoongesprek tussen Donald Trump en de Oekraïense president. En zo begon het impeachmentonderzoek dat Washington nu al weken in zijn greep houdt. Vandaag start een nieuwe fase met de eerste openbare verhoren.
Wat hebben we tot nu toe geleerd? Correspondent Arjen van der Horst maakt de balans op met de Amerikaanse hoogleraar Corey Brettschneider. Hij is een expert op het gebied van impeachment en de Amerikaanse grondwet.
Denkt u dat Trump de grondwet kent of begrijpt?
Brettschneider: "Ik weet vrij zeker dat hij de essentie ervan niet begrijpt. Dingen die elk kind bij Maatschappijleer leert als het een jaar of dertien is. Je vraagt een buitenlandse regering een politieke tegenstander zwart te maken. Een duidelijker voorbeeld van machtsmisbruik is er niet."
"De toegezegde handelssteun en inmenging in de verkiezingen van de VS zijn niet de enige belangrijke aspecten. Oekraïne vreest militaire interventie van Rusland. De president speelt voor zijn eigen gewin met de veiligheid van de Oekraïense natie."
Trump ontkent druk te hebben uitgeoefend.
Brettschneider: "Het feit dat iemand zegt dat hij geen druk uitoefent, wil nog niet zeggen dat dat waar is. Als ik een bank beroof maar zeg dat ik geen bank beroof, en het blijkt een bankroof. Het feit dat hijzelf en alle betrokkenen blijven zeggen dat er geen druk is uitgeoefend, wil niet zeggen dat het waar is."
In een brief aan de Democraten noemt de raadsman van het Witte Huis het onderzoek ongrondwettelijk.
Brettschneider: "Ik veroordeel de brief en de argumenten die gebruikt worden ten zeerste. De grondwet is glashelder: alleen het Huis van Afgevaardigden kan een afzettingsprocedure beginnen. De macht om dat te doen vanwege onder andere landverraad en omkoping ligt bij de Senaat. Dit is geen strafproces. Het is een politiek proces, waarover het Congres beslist."
Maar is dit impeachmentproces niet een zinloze oefening?
Brettschneider: "Voor een daadwerkelijke afzetting van de president is een tweederde meerderheid vereist in de Senaat. En daar hebben de Republikeinen het voor het zeggen. Vooralsnog heeft president Trump de Republikeinse partij stevig in zijn greep."
"De les van de regering-Nixon, dat geschiedenishoofdstuk kent Trump, is dat Nixon niet assertief genoeg was. Als Nixon op zijn achterban had vertrouwd, had hij niet hoeven aftreden. En dan had de wereld er anders uitgezien. Die wereld wil Trump verwezenlijken."