ANP

Slob: 'Al meer geld naar onderwijs dan gedacht, maar er is een grens'

Minister Arie Slob van Onderwijs bood de leraren afgelopen vrijdag 460 miljoen euro extra, maar daarmee zijn ze nog niet tevreden. Ze willen dat er structureel meer geld bijkomt, maar dat zit er volgens hem niet in. "Voor deze kabinetsperiode moeten we reëel zijn. Het is uiteindelijk meer geld geworden dan we dachten, maar er is een grens."

De minister benadrukt dat er al heel veel gebeurt. Dit jaar heeft het kabinet 650 miljoen euro uitgegeven aan de aanpak van het lerarentekort. Voor de verlaging van de werkdruk is tot 430 miljoen beschikbaar. En de salarissen in het primair onderwijs gaan met gemiddeld 9,5 procent omhoog. Afgelopen vrijdag kwam er nog eens, eenmalig, 460 miljoen bij.

Hij beaamt dat er nog wel extra geld nodig is om de salarissen in het primair onderwijs gelijk te stellen met die in het voortgezet onderwijs. "Daarvoor is er nog structureel een paar honderd miljoen euro nodig. Maar dat geld is er nu niet. Maar we hebben wel een fors begin gemaakt met de 270 miljoen die daarvoor beschikbaar is gekomen."

Staking afwenden was niet het doel

Vrijdagavond sloot Slob met werkgevers en werknemers een akkoord. De voorzitter van de grootste onderwijsbond AOb zegde vervolgens toe de geplande staking van woensdag af te blazen. Gisteren kwam de bond, nadat de voorzitter haar functie had neergelegd, toch op dat besluit terug en deed een hernieuwde stakingsoproep voor het onderwijspersoneel.

Volgens de minister is een staking afwenden nooit zijn doel geweest. "Het was een gevolg van de afspraken dat de toenmalige voorzitter zei: als we een afspraak hebben gemaakt, vind ik het niet meer logisch om te gaan staken. Maar ik ben daar altijd duidelijk over geweest: daar gaan jullie zelf over. We leven in een vrij land en staken is een manier om je gevoelens tot uitdrukking te brengen."

Hij geeft aan dat hij doorgaat met het uitvoeren van het akkoord. "Want vijf van de zes partijen hebben aangegeven dat ze voor hun handtekening staan. Ik heb vandaag de opdracht gegeven om het geld dat naar de scholen zou gaan in beweging te zetten. Zodat het daar deze maand terecht zal komen en ze het ook kunnen besteden."

Bekijk hieronder het volledige interview met minister Slob:

Slob: 'Al meer geld naar onderwijs dan gedacht, maar er is een grens'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl