Nieuwsuur
Nieuwsuur

Het openbare leven in Catalonië kwam vandaag plat te liggen door massale protesten tegen de veroordeling van negen separatistenleiders. Volgens de Spaanse politie waren er een half miljoen mensen in het centrum van Barcelona op de been. Gemaskerde demonstranten staken vuilnisbakken in brand en gooiden stenen en blikjes naar de Spaanse ME.

Een van de deelnemers aan de protesten was Elisenda Paluzie. Ze is voorzitter van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging Assemblea Nacional Catalana (ANC). Volgens haar wil de overgrote meerderheid van de demonstranten geen geweld gebruiken. "Er waren inderdaad rellen, maar ik verwacht niet dat dat meer zal gebeuren."

Ze vergelijkt de protesten met die in Frankrijk en Hongkong. "Dit soort protesten zien we over de hele wereld. We moeten het niet dramatiseren. Er is een kleine minderheid die geweld gebruikt."

Hongkong en de Koerden

Paluzie is kritisch hoe de Europese Unie reageert op de veroordeling van de separatistenleiders en het opnieuw geactiveerde internationale aanhoudingsbevel tegen de naar België gevluchte regiopresident Carles Puigdemont. "We verwachten weinig van Europa. Ze hebben tot nu toe niets gedaan."

"Europa heeft wel kritiek op de manier waarop China Hongkong behandelt of op Turkije en de Koerden, maar ook in Spanje worden democratisch gekozen leiders voor jaren de gevangenis ingestuurd. De context is anders, maar het gevoel hetzelfde. We herkennen de situatie."

Correspondent Rop Zoutberg was de hele dag in Barcelona en sprak met Paluzie:

Anders dan twee jaar geleden in Catalonië: het vele geweld

STER reclame