'Aantal violisten op Binnenhof is minder intimiderend dan duizend trekkers'

Denker des Vaderlands Daan Roovers kijkt met enige verbazing naar alle aandacht die de boerenprotesten krijgen. "Het hele land wordt voor ze platgelegd. Dat lukt klimaatactivisten nooit."

Ze denkt er wel een verklaring voor te hebben. "Men is banger voor de boeren dan voor klimaatactivisten. Doordat hun tractoren worden toegelaten krijgen ze een machtspositie. Ze forceren er toegang mee en ze nemen ze als een soort wapens mee de stad in. En trekkers zijn mediageniek."

Regie terugpakken

Roovers is docent Publieksfilosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze ziet de protesten als een teken van de tijd. "De tijd van onverschilligheid is voorbij. Mensen hebben het gevoel dat ze zelf de regie moeten terugpakken. 'Als je het overlaat aan Den Haag, komt het niet goed', is het gevoel."

Hierin is overlap met andere protestgroepen, zegt Roovers. "Wantrouwen jegens het establishment is een sentiment dat je veel meer ziet. En politici doen er zelf aan mee. Vooral PVV en Forum voor Democratie liften opportunistisch met de boeren mee. Ze willen laten zien dat ze óók bij het volk horen."

Tegen de violisten zei men 'dan zoek je toch een andere baan'. Nu durft niemand dat.

Daan Roovers, Denker des Vaderlands

"Wat me opvalt, ook bij de gele hesjes bijvoorbeeld: politici zijn zo bang voor de publieke opinie. Ook als het om volksprotesten gaat. Het sentiment van het volkse is politiek opportuun. Het is electoraal heel gevoelig om een grote groep tegen de haren in te strijken."

Politieke vitaliteit

Ondanks dat Roovers vindt dat de boeren het vandaag te bont hebben gemaakt, ziet ze de demonstraties als iets positiefs. "Het is politieke vitaliteit. Dat mensen de straat op gaan, is een teken van het herleven van de politiek. Politiek is een gesprek van alle burgers met elkaar."

Bovendien, zegt ze, is het belangrijk om de boeren te begrijpen. "Het is niet zomaar een baan, het is een heel leven. Het is hetzelfde als een aantal jaar geleden met de protesten in de culture sector. Tegen hen zei men: 'dan zoek je toch een andere baan'. Nu zegt niemand dat. Waarom niet? Men durft niet. Een aantal violisten op het Binnenhof is een stuk minder intimiderend dan duizenden tractoren."

Kijk hier het gesprek met Roovers in Nieuwsuur:

Kloof tussen Randstad en platteland?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl