Onderzoek naar Groningse hoogleraar vanwege paspoorthandel Malta

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) start een onderzoek naar de rol van hoogleraar Dimitry Kochenov bij de omstreden handel in paspoorten op Malta. Aanleiding is het onderzoek van Nieuwsuur waaruit blijkt dat de hoogleraar tot zeer recent verschillende activiteiten verrichtte en functies had bij organisaties die financiële belangen hebben bij de paspoorthandel.

Kochenov is expert in juridische kwesties rond EU-burgerschap, maar gaf tegelijk betaald advies aan de Maltese regering over de handel in paspoorten. Ook was hij voorzitter van een vereniging die de belangen promoot van bedrijven die verdienen aan de handel in paspoorten. Bovendien was hij directeur van een dochter-bv van die vereniging.

In onderstaande video zie je ons onderzoeksverhaal over de paspoorthandel: van het kopen van paspoorten op Malta tot een Rus met Maltees paspoort die eilanden koopt voor de kust van Finland. Ook de rol van hoogleraar Dimitry Kochenov komt hierin aan bod.

Kochenov is aan de RUG voltijds hoogleraar EU Constitutioneel Recht en Burgerschap, maar wordt ook wel de paspoortprofessor genoemd. Als academicus doet hij onderzoek naar onderwerpen als nationaliteit en migratie. Hij spreekt regelmatig over de handel in paspoorten die een aantal EU-landen drijft.

Ondertussen adviseerde de hoogleraar de Maltese overheid tegen betaling over de juridische aspecten rond de invoering van de paspoorthandel in 2014. Ook nam hij deel aan een Maltese delegatie die met mandaat van de Maltese regering het standpunt verdedigde inzake de handel in paspoorten tegenover de Europese Commissie.

De RUG benadrukte eerder tegenover Nieuwsuur geen twijfels te hebben aan de wetenschappelijke onafhankelijkheid van de hoogleraar. Nu er een onderzoek gaat plaatsvinden, worden er geen verdere mededelingen meer gedaan door de universiteit.

Onderzoek naar de 'paspoortprofessor'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl