Hongkong gaat de negende week van protest in. Het openbare leven in de stad lag vandaag zo goed als plat omdat er behalve gedemonstreerd nu ook massaal gestaakt wordt. Het openbaar vervoer reed grotendeels niet, honderden vluchten werden geannuleerd en er stonden lange files.
"Het was best wel een zooitje in de stad", zegt Claudia Hinterseer, die woont in Hongkong. De journaliste werkt voor de Hongkongse krant South China Morning Post. "Het begon allemaal vanochtend tijdens de spits. Veel mensen hadden door de stakingen moeite om op hun werk te komen."
Ondertussen gingen Hongkongers opnieuw massaal de straat op. Op sommige plaatsen kwam het tot een confrontatie tussen demonstranten en de oproerpolitie. Later bezetten duizenden in het zwart geklede demonstranten wegen in de buurt van overheidsgebouwen. Tientallen mensen werden aangehouden.
Eén land, twee systemen
Volgens Hintseer wordt het protest breed gedragen in de samenleving. "Mensen hebben het gevoel dat hun vrijheden steeds kleiner worden en dat ze er nu voor moeten vechten, omdat ze het anders kunnen schudden. En daarom gaat iedereen de straat op, van bankiers tot moeders."
Hongkong is in 1997 als Britse kroonkolonie overgedragen aan China. Daarbij is afgesproken dat Hongkong in de eerste vijftig jaar haar vrijheden mocht behouden, door Peking betiteld als 'één land, twee systemen'. De stad behoort dus wel tot China, maar heeft eigen wetten en meer burgerlijke vrijheden.
Een nieuwe uitleveringswet, die inmiddels is opgeschort, leidde op 9 juni tot het eerste massale protest. Die wet zou het mogelijk maken om verdachten te berechten op het vasteland van China. Hongkongers vrezen dat het door de wet makkelijk wordt voor de Chinese autoriteiten om politieke activisten uit de stad te straffen.
Carrie Lam, de hoogste bestuurder van Hongkong, schuilt achter administratieve praat.
Daarom eisen de demonstranten dat de uitleveringswet definitief wordt geschrapt, vertelt Hinterseer. "Carrie Lam, de hoogste bestuurder van Hongkong, heeft eerder gezegd dat de wet 'dood' is, maar daar nemen de mensen geen genoegen mee. Dat betekent juridisch namelijk vrij weinig."
Lam liet vandaag voor het eerst in bijna drie weken weer van zich horen. Op een persconferentie stelde ze dat de betogers een "extreem gevaarlijke situatie" veroorzaken. Zij vindt dat demonstranten het principe van 'één land, twee systemen' in gevaar brengen en wil de orde herstellen.
"Deze acties gaan veel verder dan hun oorspronkelijke politieke eisen", zei Lam. "Deze illegale handelingen, die de soevereiniteit van ons land ondermijnen en het 'één land, twee systemen-model' in gevaar brengen, zullen de stabiliteit en welvaart van Hongkong vernietigen."
Woedend
Volgens Hinterseer is het niet duidelijk waar de regering momenteel staat. "Lam reageert bijna niet op wat er aan de hand is. Ze schuilt steeds achter administratieve praat. Ze is wel heel stellig dat ze niet aftreedt. Ze zegt: ik moet hier zijn om orde op zaken te stellen, maar het tegendeel lijkt momenteel aan de hand."
De journaliste verwacht niet dat de protesten snel ten einde zullen komen. "Zolang de regering en de politie op geen enkele manier op de eisen van de demonstranten reageren, zal men woedend blijven. De Hongkongers bijten zich erin vast: als we nu niet knokken, gaat het alleen maar bergafwaarts."