NOS Nieuws

Regeringsleider Hongkong: betogers zorgen voor 'extreem gevaarlijke situatie'

Carrie Lam, de hoogste bestuurder van Hongkong, vindt dat demonstranten het principe van 'één land, twee systemen' in gevaar brengen. Ze voegde op een persconferentie toe dat de overheid vastberaden is om de orde te herstellen in Hongkong. Het is voor het eerst in drie weken dat Lam publiekelijk van zich laat horen.

De regeringsleider zei verder dat de protesten een "extreem gevaarlijke situatie veroorzaken" en dat het tijd wordt om de strijdbijl te begraven. "De verstoringen ondermijnen de rechtsorde van Hongkong", aldus Lam. "We houden allemaal van Hongkong en dit is het moment om onze geschillen opzij te zetten."

Staking

Demonstranten hebben vandaag een nationale staking aangekondigd. Veel bussen en metro's rijden niet, wegen zijn geblokkeerd en vanwege acties op het vliegveld zijn meer dan honderd vluchten geannuleerd.

  • EPA
    Demonstranten hielden metro's op door de deuren open te houden
  • EPA
    Dat leidde soms tot verhitte situaties op de stations
  • Reuters
    Ook wierpen de betogers wegblokkades op, die later weer werden weggehaald

Afgelopen weekend zijn meer dan veertig demonstranten gearresteerd, van wie zeker twintig vastzitten voor het gebruik van geweld tijdens een demonstratie. De protesten vinden al ruim twee maanden plaats en escaleren de laatste tijd steeds vaker.

Hongkong is in 1997 als Britse kroonkolonie overgedragen aan China. Bij de overdracht is afgesproken dat Hongkong in de eerste vijftig jaar haar vrijheden mocht behouden, door Peking betiteld als 'één land, twee systemen'.

Bekijk hier waarom de relatie tussen Peking en Hongkong zo onder spanning staat:

Waarom de relatie China-Hongkong onder hoogspanning staat

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl