1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Nieuwsuur

'Ik wil nog liever dood dan ontvoerd worden door de Taliban'

De VN verklaarde onlangs dat het aantal burgerdoden in Afghanistan tot een recordhoogte is gestegen. Toch lijkt de aandacht voor Afghanistan afgenomen en komen er maar weinig journalisten. Nieuwsuur-verslaggever Roozbeh Kaboly reisde samen met cameraman Rachid El Mourif naar Kabul voor een driedelige serie. Hoe is het in het land waar geweld en conflicten al ruim 40 jaar aan de orde van de dag zijn? In deel drie: een zangeres die hoog op de dodenlijst van de Taliban staat.

Aryana Sayeed is één van de grootste beroemdheden in Afghanistan. Iedereen kent haar als zangeres en jurylid van talentenjacht Afghan Star. Ze strijdt ook voor gelijke rechten voor mannen en vrouwen. En dat maakt haar tegelijk een doelwit van extremisten.

Ze kreeg al de nodige doodsbedreigingen, er zou een terrorist met een bomauto in de stad rijden, alleen voor haar. Ze gaat dan ook alleen zwaarbeveiligd door de stad. Ook haar man heeft een pistool. "We hebben afgesproken dat hij me mag doodschieten als ik ontvoerd word. Want ik ga nog liever dood, dan dat ik in hun handen val."

Kijk in de video hieronder hoe zangeres Sayeed zich wapent tegen aanslagen en doodsbedreigingen van de Taliban.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl