Deze mensensmokkelaar vraagt 10.000 dollar voor een enkeltje Amsterdam

Enkeltje Kabul-Amsterdam: 10.000 dollar, kinderen halve prijs

De VN verklaarden recent dat het aantal burgerdoden in Afghanistan tot een recordhoogte is gestegen. Toch lijkt de aandacht voor Afghanistan afgenomen en komen er maar weinig journalisten. Nieuwsuur-verslaggever Roozbeh Kaboly reisde samen met Rachid El Mourif naar Kabul voor een driedelige serie. Hoe is het in het land waar geweld en conflicten al ruim 40 jaar aan de orde van de dag zijn? In deel twee: vluchtelingen en smokkelaars.

Op een geheime locatie ontmoeten we de smokkelaar. Uit angst voor de autoriteiten wil hij onherkenbaar blijven. "Ik heb zo'n tienduizend mensen gesmokkeld naar Europa. Mensen kennen mij in Nederland, Duitsland, Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, België..."

Hij smokkelt al zo'n achttien jaar en is in die tijd meerdere keren opgepakt, maar hij ziet zichzelf niet als crimineel. Na elke gevangenisstraf ging hij weer opnieuw smokkelen. "Ik kan niets anders. Dit is makkelijk voor mij."

Hij heeft tijdens zijn werk veel mensen zien doodgaan, maar vindt niet dat hem dat te verwijten valt. Of hij z'n eigen familie met een mensenhandelaar zou laten reizen? "Nee, mijn eigen familie nooit."

Zelfmoordaanslagen

Door bloedige zelfmoordaanslagen van IS en de Taliban is het aantal burgerdoden in Afghanistan naar recordhoogte gestegen, verklaarden de Verenigde Naties onlangs.

Veel Afghanen vinden het dan ook te onveilig worden. Zij proberen het land te ontvluchten. Duizenden mensen doen dat met behulp van professionele mensensmokkelaars.

Simin en Ali zijn twee van de Afghanen die door de smokkelaar die wij spraken naar Europa willen worden gebracht. Ze zijn de constante dreiging van aanslagen zat. "IS heeft een meisje van zes jaar voor de ogen van haar ouders onthoofd", weet Simin te vertellen. "Vervolgens is de moeder voor de vader onthoofd en als laatste de vader."

Simin durft haar kinderen niet alleen thuis te laten of achter te laten in een opvang. "Het is te gevaarlijk. Ik denk steeds 'wat moet ik doen als IS of de Taliban zouden aanvallen? Hoe kan ik mijn kinderen beschermen?'"

10.000 dollar

Het wordt hun derde vluchtpoging. "We zijn al twee keer uitgezet naar Afghanistan", vertelt Ali. "De vorige keer hebben ze ons gedeporteerd van de Turkse grens en de eerste keer zijn we uit Iran gezet."

Elke keer betalen ze de smokkelaars duizenden dollars. De smokkelaar die wij spreken rekent voor een 'enkeltje' Amsterdam bijvoorbeeld 10.000 dollar, kinderen halve prijs. "Op dit moment heb ik zo'n zestig mensen die zeggen 'smokkel ons naar Europa'. Onder weg hebben we safe houses en in alle Europese landen heb ik mijn mannetjes."

Het is maar beter om één keer dood te gaan dan elke dag

Simin

Simin en Ali zijn zich bewust van de risico's van de smokkelroute. Maar die nemen ze voor lief, zegt Simin. "Het is maar beter om één keer dood te gaan dan elke dag. Dat je elke dag denkt 'wat gaat er met mijn kinderen gebeuren, wat zou er gebeuren als IS nog groter wordt in Afghanistan?' Met al deze gedachten kunnen we hier moeilijk blijven wonen."

Ook weten ze dat de kans op het krijgen van asiel in Europa niet groot is. Europese landen, waaronder Nederland, vinden Afghanistan veilig genoeg om mensen naar uit te zetten. "We kunnen geen kant op", zegt Ali. "Maar hier kunnen we niet blijven. We pakken onze kans."

Een enkeltje Europa voor tienduizend dollar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl