Premier Mark Rutte heeft nog altijd volop zin in een nieuwe verkiezingscampagne. "Ik ben al acht jaar premier, en het heeft nog nooit als 'werk' gevoeld." Rutte doet het nog altijd met zichtbaar plezier. Het leidinggeven aan alweer zijn derde ministersploeg, zijn steeds prominentere internationale rol, en nu weer de zoveelste verkiezingscampagne; hij lijkt er geen genoeg van te kunnen krijgen.
Rutte vindt het belangrijk duidelijk te maken dat hij geen enkele ambitie heeft om het torentje te verlaten. "Ik zou hier best de rest van mijn leven willen blijven."
Ook over de slechte peilingen en het dreigend verlies van de meerderheid in de Eerste Kamer blijft Rutte relativerend. "Er blijven altijd zo'n honderd zetels over in de Tweede Kamer van partijen waar we wel zaken mee kunnen doen", zo denkt Rutte. Dus ook voor de discussie over het klimaatbeleid denkt hij dat uiteindelijk in de Tweede Kamer een ruime meerderheid bereid is om compromissen te sluiten.
"Partijen op de flanken zijn er altijd al geweest, versplintering ook. Denk aan het kabinet Den Uyl dat bestond uit vijf partijen. Het is van alle tijden." En dat geldt volgens Rutte ook voor het fenomeen dat partijen weigeren verantwoordelijkheid te nemen. "Eerst was het de SP die aan de zijlijn bleef staan roepen. Toen kwam de PVV erbij die wegliep voor de verantwoordelijkheid. Pas echt zorgelijk wordt het als partijen uit het redelijke midden zich nu ook voegen bij de schreeuwers langs de zijlijn."
Traditionele rechtse thema's
Rutte wil geen namen noemen, maar doelt op GroenLinks, dat bij de vorige formatie wegliep uit de onderhandelingen. Daarmee liep GroenLinks weg voor het nemen van verantwoordelijkheid, vindt Rutte, al hebben ze daarmee hun positie als onderhandelingspartner voor de toekomst nog niet verspeeld. "Je moet altijd blijven praten. Om vooruit te komen zal je bereid moeten zijn ook compromissen te sluiten."
Over de koers van zijn eigen partij hoeven we op weinig verandering te rekenen. Rutte ziet zijn eigen VVD als de enige redelijke partij op rechts. CDA en D66 lijken zich steeds linkser te profileren, terwijl de kiezer steeds rechtser wordt. Een comfortabele positie voor de VVD, denkt Rutte. "In het verleden, onder Dijkstal, heeft de VVD het ontstaan van de PVV mogelijk gemaakt door te links te zijn. Die fout gaan we niet opnieuw maken."
De partij zal zich daarom in de komende campagne hard maken voor de traditioneel rechtse thema's veiligheid, mobiliteit, en economische groei. Ook klimaat hoort daar volgens de premier nadrukkelijk bij.
Over zijn eigen rol blijft Rutte stellig: pas in zomer over een jaar gaat hij de balans opmaken en beslissen of hij nog een keer door wil als leider van de VVD. Een vertrek naar Brussel is niet aan de orde. De reden? Hij vindt zijn huidige baan veel te leuk. "Ik zou me daar in Brussel doodvervelen."