CO2-uitstoot

PBL-directeur over verouderde cijfers: 'Iedereen was op de hoogte'

"Wij hebben als Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) de keuze gemaakt om in 2018 niet met een nieuwe energiedoorrekening te komen, maar die beslissing hebben wij wel breed gedeeld. Dus iedereen wist dat", zegt Hans Mommaas, de directeur van het instituut. Hij reageert in Nieuwsuur op de kritiek die vanuit de politiek klinkt op de verouderde cijfers.

Verschillende partijen in de Tweede Kamer zijn bang dat de doorrekening van het ontwerp-Klimaatakkoord van het PBL waardeloos is, omdat die gebaseerd is op cijfers uit 2017. Die cijfers werden ook gebruikt bij het voorspellen van de stijging van de energierekening. Die komt uiteindelijk veel hoger uit dan verwacht en dat leidde dit weekend tot veel wrevel.

Mommaas zegt dat het PBL de handen vol heeft aan het doorrekenen van de klimaatplannen en dat daarom keuzes moeten worden gemaakt. Het instituut blijft voor de doorrekening cijfers uit 2017 gebruiken. "Het Klimaatakkoord hebben we ook met elkaar afgesproken op basis van die cijfers en inzichten. Je gaat niet tijdens het spel de spelregels veranderen."

Ook kijken naar actuele data

Hij zegt wel gehoor te willen geven aan de vraag naar actuelere cijfers. "We willen in de doorrekening een balans maken tussen stabiliteit en dynamiek. Daarom gaan we ook kijken naar de actuele data. Hoe zit het nu met de gasprijs, met de CO2-prijs, en wat betekent dat voor het Klimaatakkoord."

Het Planbureau komt op 13 maart, vlak voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten, met de doorrekening van de klimaatplannen. Mommaas zegt dat de actuele cijfers zo snel mogelijk komen, maar kan niet precies zeggen wanneer. "Ze gaan er op tijd zijn voor het debat in de Tweede Kamer over het klimaat."

Bekijk hieronder het volledige gesprek met Mommaas en de interviews met fractievoorzitters Sybrand Buma (CDA) en Jesse Klaver (GroenLinks) over de verouderde cijfers:

Directeur Planbureau voor de Leefomgeving reageert op kritiek

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl