We gooien jaarlijks 'een rij vrachtwagens van hier tot Spanje' vol voedsel weg

We gooien met z'n allen nog steeds heel veel voedsel weg: een derde van al het geproduceerde voedsel verdwijnt in de vuilnisbak. De consument is daarbij de grootste verspiller. Die neemt 42 procent voor zijn rekening en gooit jaarlijks 41 kilo aan eten weg. En dan zijn er nog de supermarkten, horeca en andere instellingen.

Volgens expert voedselverspilling Toine Timmermans gaat het door de hele keten heen om zo'n 5 miljoen kilo voedsel per dag dat wordt weggegooid. "Als je bedenkt hoeveel dat per jaar is! Dat gaat om een rij vrachtwagens naar Spanje en weer terug. Allemaal goede producten die bedoeld waren om te eten."

Brood is in Nederland het meest verspilde product: dagelijks vinden 800.000 broden hun weg naar prullenbak. Het doel is om voor 2030 de voedselverspilling in Nederland met de helft te verminderen. En dat is geen gemakkelijke opgave. Volgens Timmermans was de afname de afgelopen jaren minimaal.

"Daarom hebben we nu een gezamenlijk plan gemaakt, waarin we consumenten en bedrijven meenemen. Ik denk dat het nu echt gaat gebeuren", zegt Timmermans van de Wageningen Universiteit. Hij begon vijftien jaar geleden al met het thema voedselverspilling, maar ziet nu een grote beweging ontstaan.

Kliekjes tegen voedselverspilling

In Nederland zijn er honderden initiatieven om verspilling tegen te gaan. Een daarvan is de app Too Good To Go. Joost Rietveld legt uit hoe het werkt aan de hand van het ontbijtbuffet van een hotel in Amsterdam. "Van croissantjes tot omeletten en vers fruit: er blijft heel veel over dat nog heel goed eetbaar is en dat tot voor kort in de prullenbak zou gaan."

In de app kunnen hotels, bakkers, restaurants en supermarkten hun onverkochte producten en maaltijden te koop aan bieden. Gebruikers kunnen in de app zien waar ze in de buurt een voordelig pakket met ingrediënten kunnen afhalen. De inhoud van het pakket is onbekend, daarom wordt het ook wel een magic box genoemd.

Rietveld ziet het als een eerste stap in het tegengaan van voedselverspilling. "Het is belangrijk om het bewustzijn bij zowel de consument als de supermarkt te creëren. Het is nog niet de oplossing, maar het is wel een begin. We hebben in het eerste jaar al 250.000 maaltijden gered."

Wij maken veevoer van reststromen. En zo komen die uiteindelijk weer terecht in menselijke voeding.

Stijn Steendijk, directie ForFarmers

ForFarmers, producent van veevoer, richt zich op reststromen van de industrie. Het gaat om producten als wei, graan, aardappelschillen, zetmeel, mais, soja, brood en chocolade. ForFarmers heeft in Europa zo'n veertig locaties waar iedere dag vrachtwagens reststromen komen brengen.

"Het gaat alleen al in Nederland om miljoenen tonnen aan reststromen per jaar. Die zouden anders weggegooid worden", zegt Stijn Steendijk, directie ForFarmers. "Wij maken er voer van, bijvoorbeeld voor varkens. En zo komen die reststromen uiteindelijk weer terecht in menselijke voeding. Wij noemen dat ook wel kringlooplandbouw."

Volgens Steendijk is het niet een nieuw fenomeen. "Eigenlijk is deze ontwikkeling ooit begonnen met de schillenboer die langs de deuren ging voor afval dat als veevoer kon worden gebruikt. Die reststromen hebben steeds meer waarde gekregen en wij zien het steeds verder groeien."

Bekijk hieronder de bijhorende reportage:

Voedselverspilling blijft een hardnekkig probleem

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl