Generaal Venezuela loopt over: 'Kan best zetje geven aan nog meer generaals'

Weer een dag van grootschalig protest tegen Nicolas Maduro, zowel in Venezuela als in andere landen, waaronder Nederland. In Caracas gingen honderdduizenden tegenstanders de straat op, zag correspondent Marc Bessems. Tegelijkertijd was er ook een demonstratie voor Maduro gaande, maar daar was de opkomst veel lager.

"De tegenstanders van Maduro beweren dat mensen die voor Maduro demonstreren een lichtelijke dwang voelen. Dat die bijvoorbeeld bang zijn hun recht op een voedselpakket te verliezen of een baan bij de overheid kwijt te raken", zegt Bessems.

Een hoge generaal van de Venezolaanse luchtmacht, Francisco Estéban Yánez Rodríguez, heeft zijn steun aan de regering van president Maduro opgezegd. Hij zei in een videoboodschap dat hij zelfbenoemd staatshoofd Juan Guaidó als zijn president ziet. Ook heeft hij andere militairen opgeroepen om mee te doen aan het protest tegen Maduro.

'Negentig procent van het leger staat niet achter Maduro'

Volgens Bessems bagatelliseert de luchtmacht nu de rol van de generaal door te stellen dat hij een papieren generaal was, zonder troepen of vliegtuigen. En toch raakt het gebaar van de generaal de demonstranten, merkt hij.

"Die hebben allemaal het gevoel, al dan niet terecht, dat er iets aan het veranderen is. Dat de machtsbalans in Venezuela langzaam aan het verschuiven is in het nadeel van Nicolas Maduro. Als je dan zo'n hoge generaal hebt die op zo'n publiekelijke manier echt afstand neemt van Maduro, dan zou dat natuurlijk best wel eens een zetje kunnen geven aan nog meer generaals."

Op Twitter verscheen vandaag een video waarop ordediensten te zien waren die demonstranten geen strobreed in de weg legden. Sommige politie-agenten omarmden zelfs tegenstanders van Maduro.

Toch blijft het vooralsnog bij signalen en speculatie, zegt Bessems. "Want voorlopig is het zo dat Maduro nog steeds de steun geniet van de rest van de legertop."

Demonstranten Venezuela krijgen steun van overgelopen generaal

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl