NOS Nieuws

'Mensen moeten weten wat er al 20 jaar in Venezuela aan de hand is'

Nederlandse Venezolanen gaan vandaag de straat op om te demonstreren tegen de situatie in hun thuisland. Sommigen wonen hier al jaren, anderen zijn pas gevlucht. Vandaag staan volgens de organisatie een kleine tweehonderd man op de Dam in Amsterdam, om de zelfbenoemde interim-president Juan Guaidó te steunen en zich uit te spreken tegen de crisis in Venezuela onder president Maduro.

Een van de Venezolanen die zich zorgen maakt over de omstandigheden in het Zuid-Amerikaanse land, is de zanger en danser Paul Morris (25). Hij is geboren en opgegroeid in Caracas en bekend van het SBS-talentenprogramma DanceSing.

Morris
Morris in protest in Venezuela

Morris volgt de ontwikkelingen in zijn geboorteland op de voet. "De bevolking wordt door de aanhangers van Maduro geïntimideerd. Burgers worden gemarteld en er worden spullen op straat in de fik gestoken."

Hij heeft veel contact met mensen in Venezuela. Ontvoeringen en martelingen zijn volgens hem aan de orde van de dag. "Een oud-docent van mij werd vastgehouden door de politie en er werd een vuurwapen in zijn kont geduwd. Uiteindelijk moest er losgeld betaald worden om hem vrij te krijgen."

'Eten uit prullenbakken'

Zo heeft Morris nog veel meer verhalen over intimidatie van de politie en militairen. "Mensen zien beelden dat er uit prullenbakken wordt gegeten en hoeveel geweld er is. Dat gaat de hele wereld over via social media." Dat daar opwinding over is en dat er aandacht aan wordt besteed, vindt hij een positieve ontwikkeling. "Men moet weten wat er de afgelopen 20 jaar allemaal is gebeurd."

Volgens Morris hechten Venezolanen veel waarde aan social media. "Omdat ze daar vrij informatie kunnen delen en hun mening kunnen geven. Alle andere kanalen worden gecensureerd."

Ooit was Venezuela het rijkste land van Zuid-Amerika, nu is het een van de armste. Hoe kon Venezuela zo afglijden? Je ziet het in deze video:

Venezuela: van belofte naar crisisland

Morris heeft zelf in Venezuela een fijne jeugd gehad. "De wereld was voor ons heel klein. Mijn school stond in de straat waar ik woonde en alles was in de buurt." Toch heeft hij wel het een en ander meegekregen van de politieke spanningen onder Hugo Chávez, de vorige president.

Er was altijd protest, gaat hij verder. "Soms kon ik niet naar school omdat er weer een gevaarlijke demonstratie aan de gang was. Toen ik 10 was liep ik zelf ook wel mee." Volgens Morris was dat niet zonder risico's. "Sommige schoolvrienden zijn echt gemarteld omdat ze meeliepen. Die zijn daarna gelijk het land uit gevlucht."

Morris heeft naar eigen zeggen geluk gehad dat zijn moeder Nederlands is, waardoor hij ook een Nederlands paspoort heeft. Vrienden en familieleden van hem hebben dat niet, en kunnen geen kant op. "Dat vind ik zó oneerlijk.'' Zelf is hij op zijn 18de in Nederland komen wonen. "Dat ik alleen maar door mijn paspoort de situatie kon ontvluchten en dat zij moeten blijven, maakt mij emotioneel."

Hulp bieden aan Venezuela

Zelf probeert hij zoveel mogelijk te helpen als hij kan. "Laatst werd er geld opgehaald voor een zieke kennis van mij via FundMe. Dan draag ik ook wel een steentje bij en deel zo een oproep met vrienden hier." Naar protesten in Nederland gaat hij zo vaak als hij kan. "Ik weet dat ik niets aan de situatie kan doen, maar ik wil de mensen die ik in Venezuela heb achtergelaten laten weten dat ik ze steun en aan ze denk."

Dat steeds meer mensen zich nu tegen Maduro uitspreken, is volgens Morris een kettingreactie. "Mensen durven nu hun mond open te doen, omdat ze zien dat anderen het ook durven. Mensen voelen zich nu veiliger om erover te praten." Hij is ondanks alles erg hoopvol. "Mensen zien nu eindelijk verandering."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl