Aanhangers van Juan Guaidó in Caracas
NOS Nieuws

Onrust in Venezuela is niet altijd te zien, maar wel altijd te voelen 

Massaprotesten, een machtsstrijd tussen een gekozen en een zelfverklaarde president, en een economische crisis die alsmaar erger wordt. Dat waren de afgelopen dagen de berichten uit Venezuela. Toch is het beeld op straat anders, ziet correspondent Marc Bessems. Hij is sinds gisteren in de hoofdstad Caracas. "Het is misschien vreemd om te zeggen, maar eigenlijk is er weinig te merken van onrust en opstand."

Althans: het grootste deel van de dag. Want ook vandaag werd er weer gedemonstreerd tegen president Maduro, zij het voor korte tijd. Parlementsvoorzitter Juan Guaidó, die sinds vorige week door onder meer de VS als president wordt erkend, had zijn volgers opgeroepen om rond het middaguur de straat op te gaan voor een kort protest.

Veel mensen gaven aan die oproep gehoor:

Venezolanen opnieuw de straat op

Het protest was aanzienlijk kleiner dan bij de massademonstraties een week geleden. "Maar ze hebben weer even laten zien dat ze er zijn", zegt Bessems. "Het initiatief lag alweer bij de oppositie. Het momentum is voor Guaidó." Die heeft voor komende zaterdag opgeroepen tot een grotere manifestatie.

Die betoging moet gaan lijken op die van 23 januari, toen honderdduizenden mensen de straat op gingen:

Honderdduizenden Venezolanen de straat op tegen president Maduro

Tot die tijd gaat het leven in Caracas dus 'gewoon' door, zegt Bessems. Venezolanen gaan naar hun werk en winkels en scholen zijn open. "Je zou op het eerste gezicht zeggen: er is niets aan de hand."

'Anders dan anders'

Er is ook een andere kant, voegt hij eraan toe. Het valt Bessems op hoe de situatie in het door crisis geteisterde land de afgelopen maanden verder is verslechterd. "De prijzen zijn enorm gestegen, mensen hebben het nog zwaarder dan de vorige keer dat ik hier was."

De Venezolanen die Bessems spreekt, verzekeren hem dat de relatieve rust bedriegt. "Onder de oppervlakte denken mensen dat deze protestgolf echt anders is dan anders. Maar voorlopig lijkt dat op straat dus niet zo."

Maduro heeft Guaidó en de oppositie in een tv-interview onderhandelingen aangeboden, "in het belang van de vrede en de toekomst van Venezuela". Van nieuwe verkiezingen wil de huidige president niets weten. Alles wijst er daarom op dat de straten van Caracas komende zaterdag weer vol zullen stromen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl