Turkije negeert verzoek OM in terrorismeonderzoek

  • Milena Holdert en Andreas Kouwenhoven

  • Milena Holdert en Andreas Kouwenhoven

Turkije negeert al zo'n twee jaar een vraag van het Nederlandse Openbaar Ministerie om zicht te krijgen op een mogelijke terrorismefinancier. Het land reageert niet op een rechtshulpverzoek om informatie beschikbaar te stellen over Hasan S., een spil in de levering van Nederlandse humanitaire hulp aan Syrië. Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek van Nieuwsuur en NRC.

Zeker drie Nederlandse islamitische liefdadigheidsorganisaties hebben intensief samengewerkt met de Turkse stichting van Hasan S., Fukara. Zij stonden tienduizenden euro's aan donaties af waarvan S. spullen zou kopen en uitdelen onder de Syrische bevolking. Maar uit beeldmateriaal op sociale media blijkt dat S. diverse malen hulp verleende in gebieden die onder controle staan van terroristische strijdgroepen.

Volgens experts is het onwaarschijnlijk dat deze hulp kon worden geleverd zonder geld aan deze groepen af te staan. Zelf verklaarde Hasan S. eerder hulp te willen bieden aan families van mujahideen: heilige strijders.

In de animatievideo hieronder leggen we de zaak in 1 minuut uit:

Nederlandse liefdadigheidsorganisaties werkten samen met mogelijke terrorismefinancier

Hand boven het hoofd gehouden

Het OM probeerde via een rechtshulpverzoek aan Turkije meer te weten te komen over een eerder politieonderzoek naar Hasan S., maar Turkije heeft op dat verzoek nooit gereageerd. Justitiële bronnen vermoeden dat S., die banden onderhoudt met het Turkse establishment, de hand boven het hoofd werd gehouden.

Een nieuw rechtshulpverzoek is in voorbereiding om S. als getuige te laten horen in een Nederlandse terrorismezaak. Vorige week is Hasan S. alsnog gearresteerd in Turkije op verdenking van het rekruteren voor en financieren van terrorisme. Hij is na enkele dagen vrijgelaten en ontkent alle beschuldigingen.

Nog geen antwoord gekregen

Het Turkse ministerie van Justitie was woensdag niet in staat te reageren. Een woordvoerder van het Limburgse parket van het OM laat weten: "Het klopt dat er al enige tijd een rechtshulpverzoek in Turkije ligt waar wij nog geen antwoord op hebben gekregen. Wij gaan ervan uit dat dat nog komt."

Nederland en Turkije doen onderling jaarlijks honderden rechtshulpverzoeken in strafrechtelijke onderzoeken. Vorige week werd Turkije-correspondent Ans Boersma het land uitgezet nadat het OM informatie over haar had opgevraagd bij de Turkse autoriteiten.

Reportage en gesprek: Turkije negeert verzoek OM in terrorismeonderzoek

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl