Nieuwsuur
Nieuwsuur

Zeven maanden geleden lag de Syrische hoofdstad Damascus nog onder vuur van de rebellen. Nu, na acht jaar bloedige strijd, zijn de stad en grote delen van het land weer onder controle van de Syrische regering. Waar in Damascus de jeugd weer het uitgaansleven opzoekt, moeten de allerjongsten geholpen worden met hun trauma's.

"We leven in een bijzondere tijd, we weten allemaal dat het oorlog is", zegt Alaa Alhaj Ahmad, hulpverlener bij de Syrische Nour Foundation, tegen haar klas. Ze geeft les aan kinderen van 7 tot 12 jaar oud en probeert hen de ervaringen van de oorlog te laten verwerken. Bijvoorbeeld door ze te laten tekenen.

"Dit zijn een soldaat en een politieman. Hier zie je een bom, een tank en een raket. Die valt op een huis", zegt een jongen die zijn tekening laat zien. Ahmad ziet veel van dat soort tekeningen. "De kinderen tekenen de beelden van de oorlog, dingen die ze zelf hebben gezien. Wapens, vernietiging en verlaten huizen."

Nieuwsuur-verslaggever Roozbeh Kaboly en cameraman Rachid El Mourif reisden af naar Syrië en legden de indrukwekkende verhalen vast van verschillende inwoners. Zijn drieluik is deze week te zien. Vandaag zijn we in een klas waar getraumatiseerde kinderen hun trauma's uiten in tekeningen.

STER reclame