IS verliest steeds meer terrein en gebieden van de oppositie zijn terug in de handen van het Syrische regime. Volgens president Bashar al-Assad is de oorlog in Syrië bijna ten einde.
Maar er is veel veranderd. Mannen vechten aan het front, zijn gevlucht of gedood. De vrouwen zijn achtergebleven. Om hun kinderen te onderhouden hebben de vrouwen in Syrië het heft in eigen hand genomen. Ze doen bijvoorbeeld het werk dat voorheen alleen door mannen werd gedaan. Hun positie lijkt er sterker door geworden, al is het voor sommige Syriërs ook wennen.
Want veel Syriërs zagen het niet eerder: vrouwelijke taxichauffeurs. Sommigen vinden het geen beroep voor een vrouw en kennen het alleen uit films. Wafa Keifou, vrouw én chauffeur, vindt het juist een goede ontwikkeling. "Vrouwen gaan werken en daar zijn we blij om."
Maryam Ghanoum heeft met steun van de UNHCR een cursus gevolgd om als klusjesvrouw te werken. Zij zegt: "Veel jonge mannen zijn overleden en hebben kinderen achtergelaten. Een vrouw kan niet blijven zitten en niets doen. Ze moet gaan werken om haar kinderen groot te brengen."
Roozbeh Kaboly is sinds 2012 vaak in Syrië geweest, maar altijd om politieke verhalen te maken. "De laatste keren viel het mij op dat ik ineens overal vrouwen zag. In cafés, op straat. Een heel ander beeld dan voorheen. Bovendien worden vrouwen in oorlogen altijd afgeschilderd als de vergeten slachtoffers, maar ik vind het juist de vergeten helden."
Kaboly was nieuwsgierig hoe de vrouwen overleven in een land in oorlog, een land waar mannen het altijd voor het zeggen hadden. Mannen die nu of zijn omgekomen, zijn gevlucht of gewond thuis zitten. Hoe overleven die vrouwen? "Vergeet niet dat er inmiddels 500.000 mensen zijn gedood tijdens de oorlog. Die vrouwen moeten wel", vertelt Kaboly.
"Ze leren hoe fijn het is om zelf beslissingen te nemen en zelf het heft in handen te hebben. Ze hebben geproefd aan zelfstandigheid. En ik merk dat de hele dynamiek rond vrouwen in Syrië is veranderd. Ze laten zich niet meer onderdrukken."