Turken ontvluchten hun land: 'Vrij zijn in je hoofd, dat kan niet in Turkije'

Steeds meer Turken vragen in Nederland asiel aan. Dat blijkt uit cijfers die Nieuwsuur heeft opgevraagd bij de Immigratie- en naturalisatiedienst IND.

Het gaat om mensen met diverse achtergrond, maar voor bijna allemaal geldt: ze voelen zich niet vrij in hun land.

Aantal asielaanvragen vanuit Turkije (bron: IND)

Jaar Asielaanvragen
2016 235
2017 481
2018 1180

De asielaanvragen van december 2018 zijn daarbij nog niet meegerekend.

De 29-jarige Adem Korkut ontvluchtte Turkije met een bootje en is nu vijf maanden in Nederland. Hij werd door zijn eigen vader aangegeven bij de politie, omdat hij na de coup in de zomer van 2016 weigerde de straat op te gaan om steun te betuigen aan president Erdogan.

"Mijn vader vroeg mij ook mee, maar ik weigerde", vertelt Adem. "Daarna hebben we een heftige discussie gehad. Een paar dagen later belde hij. Hij zei dat hij me had aangegeven. Ik moest me melden bij de politie".

Gülen-beweging

Ook de 26-jarige Emrah Büyüktas heeft asiel in Nederland aangevraagd. Hij was politieman en moest Gülen-aanhangers oppakken en voor de rechter brengen. Drie maanden na de coup werd hij ontslagen, omdat hij sympathie zou hebben voor de Gülen-beweging.

Emrah vluchtte vorig jaar via Griekenland naar Nederland. "Omdat ik in Turkije word gezocht, en daar geen eerlijke rechtspraak is en gemarteld wordt, hoop ik dat Nederland mij asiel verleent."

Wil Eikelboom is asieladvocaat en hoort veel verhalen van mensen die naar Nederland vluchten. "Volgens de mensen die ik bij sta, veegt Erdogan de trap vanaf boven schoon. Hij is begonnen met de direct betrokkenen bij de couppoging, mensen uit overheidsinstanties en uit het leger. Nu gaat hij verder naar beneden: mensen die lesgaven op Gülenscholen en mensen bijvoorbeeld die les hebben gehad op zo'n school. Een steeds grotere groep in Turkije loopt risico."

Maar het gaat niet alleen om mensen die in verband worden gebracht met de Gülen-beweging. Ook academici en andere hoogopgeleide Turken klagen over een gebrek aan vrijheid. De IND houdt ook cijfers bij van het aantal hoogopgeleiden dat migreert en ook de cijfers van deze zogeheten kennismigranten laten een stijging zien.

Aanvragen 'kennismigranten' uit Turkije (bron IND)

Jaar Aanvragen
2016 540
2017 780
2018 1020

Ahmet Hallaceli is sinds maart dit jaar in Nederland. Hij studeerde tussen 2011 en 2015 Scheikunde aan een van de beste universiteiten van Turkije. In Nederland volgt hij een postdoctorale studie aan de Universiteit van Eindhoven. Hij wilde wetenschapper worden maar zag dat veel academici ontslagen of aangehouden werden. "Als een wetenschapper moet je vrij zijn in je hoofd, maar dat kan niet in Turkije."

De 26-jarige Solen Aydin kwam in 2016 naar Nederland voor een masteropleiding aan de Universiteit van Amsterdam. Ze had in Istanbul een universitaire vertaalopleiding gedaan. Maar door de politieke en economische situatie in Turkije wilde ze er weg.

Officiele emigratiecijfers Turkije

Jaar Emigranten
2016 69.326
2017 253.640

Ook Sölens man Erdal is inmiddels overgekomen. Ook hij spreekt goed Engels, maar wil ook Nederlands leren. "Nederland is een leuk land, met leuke mensen. Hier wonen veel verschillende culturen en mensen zijn over het algemeen tolerant." Erdal gaat regelmatig terug naar Turkije, maar voelt zich daar niet prettig. "Er zijn te veel kritische mensen opgepakt."

Solen gelooft niet dat de huidige situatie op de korte termijn verandert. Zij wil daarom hier een leven opbouwen. Dat lukt overigens goed: ze had binnen een paar weken een baan in de marketing. Inmiddels heeft ze een vast contract en een verblijfsvergunning voor vijf jaar.

Solen en Erdal maken filmpjes op YouTube met tips voor Turkse jongeren die ook naar Nederland willen komen. Daar is niet iedereen in Turkije blij mee. Ze krijgen soms dreigberichten waarin ze worden uitgescholden voor landverraders.

Sinds de coup in 2016 stijgt het aantal emigranten uit Turkije flink

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl