Op de valreep serieuze heibel over klimaatakkoord

Het afgelopen jaar hebben meer dan honderd organisaties onderhandeld over een klimaatakkoord voor Nederland. Met de maatregelen die aan vijf verschillende 'tafels' bedacht en uitonderhandeld werden, moet de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 49 procent zijn gedaald.

Maar aan de vooravond van de presentatie van alle maatregelen, stappen de milieuorganisaties en de FNV uit het overleg. De kritiekpunten die ze hebben, zijn min of meer dezelfde als de vier milieuorganisaties ruim twee weken geleden bekendmaakten. Toen gaven ze aan dat negen maanden onderhandelen nog veel te weinig heeft opgeleverd voor de verduurzaming van Nederland.

De vier organisaties uitten toen al het dreigement dat ze het akkoord niet zouden tekenen, omdat "nog volstrekt onduidelijk is waar de rekening komt te liggen." Hun vrees was dat grote bedrijven te veel worden ontzien en vooral huishoudens voor de kosten opdraaien.

Niet eerlijk

Op een bijeenkomst in Den Haag lichtten de directeuren van de organisaties hun standpunt toe. Zo schetste directeur Joris Thijssen van Greenpeace het maandenlange proces dat achter hen ligt. Hoe de organisaties aanvankelijk heel positief waren, en er nu "zelfs een premier is die iedereen opzweept tot meer ambitie."

Greenpeace zegt daarnaast vooral goede ervaringen te hebben opgedaan met het huidige Nationaal Energieakkoord, "dat smaakte naar meer." Maar wat er nu ligt, is "simpelweg niet eerlijk en niet effectief genoeg". "En daar balen we enorm van", aldus Thijssen.

Bekijk hieronder het gesprek met Joris Thijssen, directeur van Greenpeace.

Heibel over klimaatakkoord

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl